Одржива пољопривреда од кључног значаја за опстанак села
31/03/2023

Одржива пољопривреда од кључног значаја за опстанак села

Одржива пољопривреда била је тема “Нојева барка, разговора”, скупа одржаног у организацији града Ужица и Удружења “Мотика.рс” у Свечаној сали Градске куће у присуству великог броја пољопривредних произвођача из Ужица и околине и еминентних стручњака.

“Нојева барка није била мала барка или чамац какав данас подразумевамо, већ велики брод који је по Божијим упутствима саградио Ноје, да би сапасао своју породицу и себе, носећи примерке свих биљних и животињских врста. Наша данашња барка није као ова из библијске приче, већ је барка знања, иновације и напретка”, истакла је обраћајући се присутнима градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

“Одржива пољопривреда јесте веома важна тема о којој морамо говорити и на чијем унапређењу морамо стално радити. Ми као доносиоци одлука трудимо се да изађемо у сусрет захтевима, најпре пољопривредних произвођача који јесу најбитнија карика у овом ланцу. Због тога из године у годину издвајамо све већа средства за субвенције, а са друге стране и организацијом оваквих догадјаја пружамо подршку унапређењу њихове производње. Данас су овде и врхунски стручњаци који ће помоћи својим знањем и искуством.  Наравно неће ово бити једини стручни скуп који ћемо током године подржати, јер желимо да наша села опстану, да у њима остају млади људи који ће се бавити пољопривредном производњом и од тог посла пристојно живети. Због тога улажемо у путну инфраструктуру, водоводе и све друге садржаје. Ускоро отварамо први сеоски вртић са жељом да их у годинама које долазе буде много више”, нагласила је градоначелница уз позив присутнима да заједно са доносиоцима одлука раде на доношењу најбољих решења.

Поред информација о важности пољопривреде, одрживог коришћења земљишта, очувању старих сорти семена, пољопривредни произвођачи имали су прилику да чују и како да своје производе на најбољи начин пласирају на тржишта великих градова, и да притом квалитет, а не цена буде приоритет.