Одржано донаторско вече за изградњу цркве Покрова пресвете Богородице у Крчагову
12/02/2018

Одржано донаторско вече за изградњу цркве Покрова пресвете Богородице у Крчагову

Донаторско вече на коме су прикупљане донације и прилози за изградњу цркве Покрова пресвете Богородице у Крчагову одржано је у петак 09. фебруара у Свечаној сали Градске куће.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић и Архијерејски намесник ужички протојереј- ставрофор Милош Босић

Овом приликом присутнима се обратио Архијерејски намесник ужички протојереј- ставрофор Милош Босић речима: “Подизањем храма у Крчагову стављамо духовни печат на тај део ужичке вароши. Верујем да ћемо моћи да одговоримо изазову времена да попут наших предака, који су подизали храмове, оставимо и ми траг иза себе у духовном културном и уметничком смислу.”

Архијерејски намесник ужички протојереј- ставрофор Милош Босић

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић је рекао да се “са добром вољом и радошћу у срцу, након 175 година, приступило градњи новог православног храма у нашем граду. С обзиром на развој града и повећање броја становника, дужи низ година тражили смо решење да изађемо у сусрет реалним потребама Српске православне цркве да својим верницима омогући нови простор у коме ће се молити, радовати и тражити утеху”.

“Ми који верујемо у Бога, верујемо да се све дешава по његовој замисли и уверени смо да је његова воља да се нови православни храм у Ужицу гради у овом нашем времену. Било је потребно стрпљење да се пронађе и приведе намени локација опредељена за изградњу новог православног храма, али Богу хвала, чим су се стекли услови, град је омогућио да Српска православна црква добије плац од 40 ари, изнад некадашње касарне у Крчагову. Постављен је камен темељац, а ангажовањем јавних, као и приватних предузећа у Ужицу обављени су почетни радови на објекту и приступним путевима”, рекао је Петковић и додао да је темеље будуће цркве у Крчагову, посвећене Покрову пресвете Богородице освештао Владика Јустин са свештенством Цркве Ужичке, прошле године, у оквиру програма обележавања Дана града.

Пројекат изградње Цркве Покрова пресвете Богородице присутнима је презентовала архитекта Ружа Пенезић, координатор за урбанизам и развој у ЈП „Ужице развој“.

Свечаност је својим изведбама улепшао дечији црквени хор “Ђурђевак” који је у више наврата измамио аплаузе донатора, а наступио је и црквени хор “Свети Ђорђе”.