Одржани Дани боровнице на Јеловој Гори
09/08/2021

Одржани Дани боровнице на Јеловој Гори

На Јеловој Гори, на изворишту Јованове воде, одржана је, десета по реду, манифестација “Дани боровнице”. Манифестацију је отворила Женска певачка група етно удружења “Завичај” из Злакусе, а наступали су мушке певачке групе Гостиница,  “Српски божур” Рибашевина, “Кадињача” Буар, “Луновачка моба” Луново Село. Одржано је и певање из вика где су наступали М. Кујунџић -Т. Мијатовић, фрулаш Драгић Максимовић.

Организатор манифестације је Удружење “Етно Гостиница”

Испред Града Ужица, манифестацију је свечано отворио Никола Максимовић, директор ЈП Ужице развој, који је истакао захвалност организаторима и навео да га радује ово окупљање, осмишљено како би уживали у лепоти и раскоши природе и славили боровницу, воће које је један од симбола Јелове Горе.

Према речима Максимовића боровница са Јелове Горе није као свака боровница: “Она, захваљујући специфичним климатским условима има посебан укус.”

Боровница је воће које само по себи има вишеструко корисна својства. Верује се да боровница окрепљује, поправља крвну слику, појачава имунитет и убрзава опоравак болесних.  Од боровнице се могу правити колачи, торте, сирупи, сокови, а вино до боровнице је прави еликсир здравља.

Интересовање за гајење ове биљке последњих година у Србији расте, повећавају се површине под засадима, а највеће количине убраног плода извозе се.