Одржане последње обуке субјеката за одбрану од поплава
12/07/2019

Одржане последње обуке субјеката за одбрану од поплава

5. и 06. јуна 2019. године, у оквиру пројекта “Успостављање система одбране од поплава у прекограничном подручју Србије и Босне и Херцеговине”, у Вишеграду су одржане две везане обуке субјеката за одбрану од поплава.

Првог дана изведена је обука намењена командирима јединица цивилне заштите и њиховим заменицима, повереницима за угрожена подручја и њиховим заменицима, као и особама које су задужене за ванредне ситуације у три локалне самоуправе прекограничног подручја. Обуци су присуствовали и запослени у релевантним јавним предузећима и Секторима за ванредне ситуације МУП-а Републике Србије и МУП-а Републике Српске. Обука је обрадила следеће теме:

– Координација и комуникација система одбране од поплава у прекограничном региону, укључујући и израду планског документа који обрађује ово поље деловања.

– Поступање и предузимање мера на конкретној локацији, укључујући и израду планског документа за ову врсту активности.

– Превентивне мере у локалној заједници, укључујући поступање грађана, самозаштиту и подизање нивоа свести грађана.

– Организација система заштите и спасавања у одбрани од поплава, у Републици Српској.

Детаљна агенда обуке може се видети овде.

Другог дана реализована је обука намењена командним саставима и припадницима јединица цивилне заштите из све три локалне самоуправа прекограничног подручја и то на локацији тока реке Рзав. Ова обука је обрадила следеће теме:

– Поступање јединица цивилне заштите на конкретној локацији.

– Мере заштите и самозаштите код извођења радњи при заштити и спасавању.

– Евакуација и збрињавање.

Детаљна агенда обуке може се видети овде.

Са ове две обуке завршен je процес едукације субјеката који се укључују у одбрану од поплава и командног састава јединица цивилне заштите које се формирају на угроженом подручју. Преостало је да се реализује завршна показна вежба за све учеснике, која ће се организовати у Мокрој Гори, у најскорије време.

Пројекат „Успостављање система одбране од поплава у прекограничном подручју Србије и Босне и Херцеговине“, се финансира средствима Европске уније у оквиру ИПА I Програма прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина 2007-2013, уз подршку Министарства за европске интеграције Владе Републике Србије и Дирекције за европске интеграције Босне и Херцеговине.

Пројекат имплементирају Oпштина Бајина Башта и Oпштина Вишеград. Реализација пројекта је започета у октобру 2017. године, у трајању од 18 месеци. Средства намењена за спровођење пројекта износе око 575.000 евра, од којих ће 15% обезбедити партнерске организације.

                                               “Пројекат је кофинансиран од стране Европске Уније”