Одржана свечана академија “ У славу и част ослободиоцима отаџбине”
01/11/2018

Одржана свечана академија “ У славу и част ослободиоцима отаџбине”

У оквиру програма обележавања “100 година од ослобођења Ужица” одржана је свечана академија “У славу и част ослободиоцима отаџбине” у ужичком Народном позоришту.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић обраћајући се присутнима истакао је “да са великим пијететом обележавамо 100 година од ослобођења у Првом светском рату. Био је то Велики рат и велика победа савезника међу којима је била и наша Србија, над хегемонистистичким тежњама савеза централних сила који су чинили Аустро-Угарска, Немачка и Турска којима се придружила и Бугарска. Ми се поклањамо славним прецима који су за отаџбину дали свој живот и оживљавамо сведочанства њихове славе и страдања. Присећамо се Цера, Колубаре, Дрине, Мачковог камена, Солунског фронта са поносом и тугом”.

“Одајемо почаст 4. пуку Дринске дивизије и свим жртвама крвавих сукоба. Статистички подаци о изгубљеним животима су застрашујући, али када помислимо да иза сваког броја стоји људски живот, када схватимо колико смо били мали наспрам силе која је наумила да збрише све пред собом, тек тада постајемо свесни храбрости и јунаштва великих српских војсковођа, али и обичних редова и сељака који су обукли униформе и кренули да животом бране слободу Србије. Зато не чуди дивљење света српском јунаштву који је на тлу Србије схватио да је слобода малих народа јача сила од насиља великих и моћних и да је слабост силе у томе што верује само у силу”, навео је Петковић и додао “велика голгота у Првом светском рату изнедрила је плејаду јунака. Памтимо Живојина Мишића, Степу Степановића, Радомира Путника, Петра Бојовића, генерале Милоша Божановића, Вукомана Арачића, Илију Гојковића, Крсту Смиљанића и многе друге као и Милунку Савић, најодликованију жену у Великом рату. Памтимо их са осећањем великог поноса што смо њихови потомци. Сећамо се њихових подвига и вере да је отаџбина вредна сваке жртве. Да слобода нема алтернативу”.

Они су се преселили у незаборав а нама оставили у аманет да чувајући успомену на херојску прошлост и достојанство српског војника, сопственим делима покажемо да ценимо њихове жртве и борбу за слободу.

Генерални секретар председника Републике Србије Никола Селаковић обраћајући се Ужичанима подсетио је да је пре једног века окончана најславнија епопеја у историји нашега народа. “Завршен је Први светски рат, највећи сукоб у дотадашњој историји света и догађаји након кога ће читава планета чути за једну малу земљу и народ са брдовитог Балкана. Свако ко је читао и ко чита, слушао, ма где живео и ма ко био од тог момента није могао да заобиђе нашу Србију. У том сукобу платили смо немерљиво велику цену и њоме купили слободу. Сачували образ и уписали се у историју наше планете”.

“Највећу захвалност подвигу и победи дугујемо нашем обичном човеку, српском сељаку, Геџи, Ери, Моравцу, Подунавцу, Тимочанину, Чарапану… Ономе који је предак свакоме од нас и у коме свако од нас може да препозна свога деду или прадеду”, навео је Селаковић.

Селаковић је као учесник академије говорио и о обичним људима који су у својим младим годинама и животима куповали будућност за нас, своју децу, унуке и праунуке.

Председница Удружења потомака ратника “Мајор Коста Тодоровић” Миљка Пилчевић навела је да захваљујући нашим солунским прецима славимо велику, свевремену победу под нашом заставом, уз нашу химну, у нашој држави Србији. Ова академија је порука потомака ратника који су своје животе дали за Србију, земљу победницу у свим светским ратовима.

У оквиру програма свечане академије учествовали су ученици Музичке школе “Војислав Лале Стефановић”, глумци Народног позоришта, студенти, Тамбурашки оркестар “Северац”.

Поводом обележавања 100-годишњице ослобођења Ужица у Првом светском рату отворена је и истоимена изложба Историјског архива Ужице у холу позоришта. Поставка чији аутори су Александар Савић, Зоран Жеравчић и Мишо Познановић биће наредних дана представљена и у основним школама.