Одржана расправа о градском буџету за 2020. годину
09/12/2019

Одржана расправа о градском буџету за 2020. годину

У Ужицу је одржана јавна расправа о градском буџету за 2020.годину који износи 3,2 милијарде динара и који ће се ускоро наћи на дневном реду Градске скупштине.

Градски већник за буџет и финансије Миодраг Петковић је рекао да је буџет за идућу годину планиран на реалним основама с обзиром на текуће приходе и добро пуњење када је реч о порезима на доходак, трансферима из Републике и другим ставкама. Он додаје да је пројекција да ће приходи бити и већи и да буџетом за наредну годину нико од буџеских корисника неће добити мање средстава.

Поред издвајања за инфраструктуру, основно и средње образовање, социјална давања и културу већа средства планирана су за пољопривреду са 27 на 31,5 милиона динара и за спорт. Финансирање преко 60 спортских клубова повећано је са 47 на 57 милиона динара – каже Петковић.

У погледу инфраструктуре планирана је градња гаража и нових паркинг места за шта ће бити издвојено 25 милиона динара, речено је током расправе. У буџету је опредељено 10 милиона динара за завршетак спортске хале у Крчагову и средства су намењена за гасну котларницу , опрему и партерно уређење.

У делу капиталних пројеката којих је на списку предлога преко тридесет предвиђено је издвајање од преко 600 милиона динара.

Између осталог каже Петковић у питању је саобраћајна инфраструктура , реконструкција, изградња и поправка улица и путева у градским и сеоским месним заједницама, наставак изградње водовода, инфраструктура везана за развој привреде и наставак радова у индустријској зони на Белој Земљи од 30 милиона динара, затим касарна у Крчагову и стварање услова за даљи развој високог образовања, завршетак радова на старт-ап центру као и позиције везане за развој туризма односно наставак реконструкције Старог града и завршетак радова на реплици неолитског насеља у Стапарској бањи.

-Очекује нас реконструкција школских објеката у погледу енергетске ефикасности у сарадњи са Швајцарском владом, а пројекат је вредан 1,7 милиона евра, док ће плато Народног музеја и реконструкција Народног позоришта идуће године бити завршени – навео је Петковић.

Представник месне заједнице Злакуса питао је да ли ће бити издвојена додатна средства за постројење за пречишћавање отпадних вода на шта је одговорено да је планирано 3 милиона динара. Једно од питања односило се на средства за удруживање по месним заједницама за решавање комуналних проблема. Речено је да су планирана 84 милиона у односу на овогодишњих 78. Представници традиционалних удружења грађана и НВО истакли су проблеме са којима се суочавају у погледу недовољних средстава за своје активности. Речено је да се на конкурсе прошле године јавило 42 удружења у Ужицу. У дискусији је наведено да државни ревизор забрањује финансирање НВО из текуће резерве.

У буџету за 2020. годину за услуге емитовања и штампања планирано је 19 милиона динара, односно за суфинансирање медијских садржаја 15 милиона динара, а за преносе скупштинских седница 4 милиона динара.

Извор: Инфоера