Одржана комеморација Рајку Јечменици, бившем председнику општине Ужице
29/05/2020

Одржана комеморација Рајку Јечменици, бившем председнику општине Ужице

У Ужицу је одржана комеморација поводом смрти Рајка Јечменице (1926-2020) бившег председника општине и истакнутог Ужичанина. Комеморацији су присуствовали чланови породице, представници Града, суграђани и пријатељи који су говорили о његовом животном путу пуном успона и падова.

Рајко Јечменица рођен је у Ужицу, а преминуо је 9.маја у Београду. У току Другог светског рата он и његов отац били су заробљени и одведени у логор на Бањици. После рата налазио се на челу бројних друштвено-политичких организација, више пута биран је за народног посланика, а круна каријере била је избор за члана Председништва Србије у два мандата. Председник општине Титово Ужице био је у периоду од 1959-1962.године.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић говорећи о Јечменици истакао је да je личним примером увек показивао шта значи живети у складу са принципима за које се залагао.

“Као секретар омладине у ослобођеном Ужицу формирао је прву омладинску радну бригаду која је градила стадион у Беглуку, са позиције председника среског одбора Савеза бораца 1950. године био је иницијатор изградње спомен костурнице на Кадињачи. У периоду док је био председник општине, за његовог мандата Ужице је од чаршије почело да расте, добија обрисе града и поставља темеље послератне историје. Дао је немерљив допринос уређењу Градске плаже, Трга партизана, реконструкцији електро и водоводне мреже, асфалтирању улица, обједињавању угоститељства и трговине. Није се никада устезао да изнесе своје мишљење и да га брани. Захваљујући његовој посвећености и пожртвовању оставио је неизбрисив траг у напретку Ужица”- нагласио је Петковић.

За Јечменицу политичке функције нису биле ствар престижа већ обавезе да се одужи свом граду, земљи и народу. О његовој радној биографији говорио је Жељко Марковић, директор Историјског архива Ужице који је између осталог навео да су задње две деценије провели интензивно дружећи се у Архиву и у ужичком крају обилазећи бројна значајна места.

“Оно што је урадио Јечменица остало је и обележило овај град. До краја свог живота показао је младалачки дух и сваки пут приликом доласка у Архив исказао је запажања за оним шта се ради у граду, али никада у негативној конотацији, већ увек указујући на неке ствари које су могле да буду боље урађене. Зато ћу парафразирати изреку-путуј председниче и не брини за град”- закључио је Марковић.

О пријатељству са Јечменицом говорио је и професор Илија Мисаиловић који је подсетио на делове из његовог детињства, одрастања, кафанског дружења и разговора.

Ужичани са поштовањем сећаће се Рајка Јечменице, а урна са његовим посмртним остацима биће положена на гробљу Доварје.

Извор: Infoera.rs