Одржана комеморација последњој жени народном хероју Југославије Даници Дани Милосављевић
01/03/2018

Одржана комеморација последњој жени народном хероју Југославије Даници Дани Милосављевић

Данас је у Свечаној сали Градске куће одржана комеморација последњој жени народном хероју Југославије – Даници Дани Милосављевић после чије смрти у Србији више нема преживелих жена народних хероја. Учесница Прве пролетерске бригаде преминула је 26. фебруара 2018. године у 93. години а испраћај за кремацију ће се обавити у суботу 03. марта на Новом гробљу у Београду у 10:30 сати.

Даница Дана Милосављевић је била борац Прве и Друге пролетерске бригаде Народноослободилачке Војске Југославије и најмлађа жена потпоручник у војној хијерархији. Орденом народног хероја одликована је 6.јула 1953.године а 2015. године, председник Русије Владимир Путин, одликовао је Дану Милосављевић медаљом поводом 75 година од победе над фашизмом.

У име њених Ужичана и града који никада није заборављала и коме се увек радо враћала, последње речи поздрава Дани Милосављевић упутио је градоначелник Ужица Тихомир Петковић.

“Даница је била Ужичанка која је у најтежим временима бирала праву страну следећи своја уверења да је слобода најузвишенији циљ сваког човека. Цео свој живот следила је идеју да сваки човек властитим примером треба да покаже храброст, пожртвовање и поштење, јер се, како је веровала, само на тај начин, може стварати ново хуманије друштво у коме ће владати равноправност, а сваки човек бити у прилици да одлучује о свом животу”, рекао је о Дани Тихомир Петковић и додао “као што је сама говорила, васпитавана је да буде син, да буде војник, желела је да буде борац и тако се и понашала. Као шеснаестогодишњакиња је прихватила задатак да прикупља храну и одећу за партизане, а одмах након ослобођења Ужица 1941. године почела је да ради у Ужичкој партизанској болници.

Формирањем Прве пролетерске бригаде Даница је постала борац-болничар Треће (Ужичке) чете Петог шумадијског батаљона, а након борбе у Чајничу, борац Друге пролетерске бригаде. Учествовала је у биткама на Купресу, Јајцу, Доњем Вакуфу, Бугојну, Сутјесци и многим другим и увек се истицала храброшћу, без обзира да ли је у њеним рукама била пушка, бомба или пушкомитраљез”.

“Када је у децембру 1942. године Дана тешко рањена молила је своје другове да је оставе и спасавају своје животе. Нису је, срећом, послушали. Чим је оздравила вратила се у редове Друге пролетерске. Чин потпоручника добила је међу 13 првих жена 1943. године када су и уведени први чинови у народно ослободичачкој војсци.

Данас се опраштамо од Ужичанке која је била пример честитости, самопрекора, пожртвовања и солидарности са свима који пате, са онима који су у невољи”, рекао је Петковић.

Лале Милосављевић брат последње жене народног хероја Југославије Данице Дане Милосављевић на комеморацији поводом њене смрти

Од наше хероине на комеморацији су се говором опростили и представници СУБНОР-а, народни посланик у Скупштини Србије Неђо Јовановић али и рођени брат Лале Милосављевић који је рекао:

“Данас је и ужичко небо именом твојим одањено, оживео твој роман. Засветлеше и под овим сводом трагови духа и живота хероја трепетом незаборава. Хвала нека је беседницима.”