Одржана јавна расправа о заштити деце од насиља
12/12/2019

Одржана јавна расправа о заштити деце од насиља

Министарство за рад, борачка и социјална питања реализовало је у Ужицу јавну расправа о Предлогу стратегије за спречавање и заштиту деце од насиља за период од 2020-2023.године са двогодишњим акционим планом. Ужице је трећи град после Београда и Новог Сада у којима је одржана јавна расправа а грађани, невладине организације, академске заједнице и сви који су посвећени овој теми могу послати своје сугестије, примедбе и предлоге на сајт Министарства до 19.децембра када се завршава овај процес.

Питање деце и заштите деце од насиља је национално питање број један. Јако је важно да наша деца буду безбедна, здрава, да имају срећно детињство и питање дечје заштите и унапређење положаја деце.Када је ово питање на дневном реду премијерка Брнабић је формирала и министарски тим који се бави и вршњачким насиљем. Министар рада Ђорђевић и министар образовања Шарчевић потписали су посебан протокол и упутства како да се понашају установе социјалне заштите и школе-нагласила је Стана Божовић, државна секретарка Министарства за рад, борачка и социјална питања.

У Ужицу је представљена Стратегија коју су радили најкомпетентнији стручњаци у Србији уз подршку УНИЦЕФ-а. У Србији постоји проблем вршњачког насиља и кроз стратегију, институције и целокупно друштво треба одговорити на најбољи начин и то пре свега радити на превенцији.

Србија је међу првих 10 земаља која је потписала Истанбулску конвенцију Савета Европе о борби против насиља у породици, а од 2017.године имамо закон који је охрабрио многе да пријаве насиље.

Насиље је друштвени проблем и не можемо се изборити ако нисмо сви укључени. На јавним расправама присуствују сви заинтересовани овом темом.Стратегија може бити применљива и добра ако чујемо све стране. Суштинско питање је ако желимо срећну, безбедну децу у Србији и њихову праву будућност сви морамо да будемо укључени и посвећени овом проблему, да их на најбољи могући начин заштитимо-закључила је Божовић.

Проблему насиља се мора посветити посебна пажња од државног врха до локалне самоуправе и организација које се тиме конкретно баве, навео је Иван Станисављевић, заменик градоначелника Ужица.

Град Ужице је што се тиче социјалне заштите један од лидера у региону и имамо све релевантне установе које се баве тим проблемом- додао је Станисављевић.

Извор: Инфоера/Град Ужице