Одржана јавна расправа о нацрту закона о правима бораца, војних и цивилних инвалида рата и њихових породица
17/05/2019

Одржана јавна расправа о нацрту закона о правима бораца, војних и цивилних инвалида рата и њихових породица

Ужице, 17. мај: Данас је у Ужицу, одржана јавна расправа о Нацрту закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица. Организатор је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а ово је једна од дванаест расправа које ће се одржати у Србији. У раду расправе учествовали су представници удружења бораца. војних инвалида, породица палих бораца, органа надлежних за борачко-инвалидску заштиту, стручне јавности.

Ненад Нерић, државни секретар у Министарству истакао је значај и предности које будући закон треба да донесе:

“Жеља нам је да направимо кодификацију прописа који обухватају ову област. У овом тренутку негде око 40 прописа регулише питања борачке заштите, а неки од њих су стари више од двадесет година. Кодификацијом ћемо сублимирати ову област чиме ћемо решити питања, која су била тешка  и за врсне правнике, и омогућити да се корисници лакше сналазе у њој и да једноставније аплицирају за своја права.

Кључна ствар је да се кроз јавне расправе презентује та форма и да се сазна шта је то неопходно код статуса бораца. Ми смо потпуно отворени за пријем нових идеја и захтева што ћемо уобличити и презентовати законодавцу.”