Одржана едукација средњошколаца са наочарима које симулирају утицај алкохола, лаких и тешких дрога
26/04/2018

Одржана едукација средњошколаца са наочарима које симулирају утицај алкохола, лаких и тешких дрога

У среду, 25.априла удружење “Родитељ” Ужице спровело је прву едукацију средњошколаца, са специјалним наочарима, које симулирају утицај алкохола, лаких и тешких дрога, што су најчешћи узрочници саобраћајних и других незгода, због слабе реакције и прецењивања могућности и способности у таквом стању.

Сврха коришћења ових наочара јесте пружање могућности да се у свесном стању увиде стварни утицаји алкохола и опојних дрога на психофижичко стање човека.

,,Ученици завршних разреда, будући возачи, имали су прилику да на полигону прођу вежбе са специјалним наочарима које је Удружење набавило захваљујући ужичким привредницима. Кроз успорене реакције, збуњеност, промену перцепције растојања и дубине, слабије расуђивање и недостатак координације мишића, кроз вежбе : хватања лоптице, скупљања ситних предмета, сипања воде из флаше у чашу, вођење лопте и шут на кош, налажење одређеног броја у именику мобилног телефона, стављање кључа у браву аутомобила, хода по правој линији и хода у осмицу између чуњева” ,рекла је у име Удружења Ана Алексић.

“Ски школа “СКИ АРТ и РАФТ “донирала је средства за куповину једних од тих наочара зато што знамо колико значаја имају едукација младих и превентивне мере у борби против све веће заступљености алкохолизма и наркоманије” истакла је чланица Градског већа Града Ужица Марија Трмчић и додала да се нада, као велики противник свих ових порока, да ће наши млади ове стадијуме осетити само на оваквим едукативним скуповима и огледима, а да ће након њих изабрати праву ствар – Живот.

Циљ је да се ученици убеде да алкохолисаност, наркотици или вожња у поспаном стању могу довести до озбиљних повреда или смрти њих самих, њихових пријатеља, породице и недужних жртава. Планиране су едукације и у осталим средњим школама.