Одржана четврта обука субјеката за одбрану од поплава
16/05/2019

Одржана четврта обука субјеката за одбрану од поплава

8. маја 2019. године, у оквиру пројекта “Успостављање система одбране од поплава у прекограничном подручју Србије и Босне и Херцеговине”, у Бајиној Башти је одржана обука субјеката за одбрану од поплава. Обука је била намењена командирима јединица цивилне заштите, њиховим заменицима, припадницима јединица опште намене, као и особама задуженим за ванредне ситуације из три локалне самоуправе прекограничног подручја. Полазници из Бајине Баште, Вишеграда и Ужица, окупили су се како би усвојили нова знања из области спасавања од поплава и у поплавама, која су им пренели релевантни предавачи: Зоран Милитаров из градске управе Ужица, Југослав Јовановић из ЈВП Србијаводе и Драган Јоксимовић из Јединице цивилне заштите града Ужица.

Након теоријског дела, полазници су, у простору Добровољног ватрогасног друштва Бајина Башта, имали показну обуку за коришћење опреме за заштиту и спасавање, након чега су задужили опрему. На овај начин, полазници су поред теоријских знања и практично опремљени за адекватно реаговање у случају поплава.

Поменута обука је четврта по реду, од укупно шест, колико их је предвиђено да се спроведе током пројекта. Преостале две биће организоване у Вишеграду, и то једна за поверенике за угрожено подручје и њихове заменике, а друга за командни састав и припаднике јединица цивилне заштите. Њихово реализовање планирано је за крај маја и почетак јуна, док ће завршетак едукативног процеса обележити заједничка показна вежба јединица цивилне заштите из три локалне самоуправе, која ће се реализовати током лета на подручју Мокре Горе.

Детаљна агенда обуке се може видети овде.

Пројекат „Успостављање система одбране од поплава у прекограничном подручју Србије и Босне и Херцеговине“, се финансира средствима Европске уније у оквиру ИПА I Програма прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина 2007-2013, уз подршку Министарства за европске интеграције Владе Републике Србије и Дирекције за европске интеграције Босне и Херцеговине.

 

Пројекат имплементирају Oпштина Бајина Башта и Oпштина Вишеград. Реализација пројекта је започета у октобру 2017. године, у трајању од 18 месеци. Средства намењена за спровођење пројекта износе око 575.000 евра, од којих ће 15% обезбедити партнерске организације.

 

 

 

                                                                    “Пројекат је кофинансиран од стране Европске Уније”