Одржан састанак команданата и начелника штабова за ванредне ситуације Златиборског управног округа
19/02/2021

Одржан састанак команданата и начелника штабова за ванредне ситуације Златиборског управног округа

На данашњем састанку одржаном у Градској кући коме су присуствовали представници Министарства унутрашњих послова и Министарства државне управе и локалне самоуправе, као и команданти и начелници штабова за ванредне ситуације Златиборског управног округа тема су биле активности које се односе на заштиту и спашавање људи и материјалних добара.

Градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић навела је да је тема састанка био и велики проблем са којим се Град Ужице суочава – поновно активирање клизишта у Улици Светозара Марковића.

“Као последица отапања снега и појаве велике количине воде, ово клизиште се активирало и угрозило саобраћајницу, магистрални водовод, трафо станицу, стамбене и пословне објекте, а потенцијално је угрожен и државни пут на деоници Ужице – Бајина Башта.”

Градоначелница је истакла да у решавању овог проблема очекује помоћ Владе Републике Србије.

Др Јелена Раковић Радивојевић, градоначелница Ужица

“Разговарали смо и на тему превентивног деловања и превентивних активности које се односе на смањење ризика од катастрофа, али и на усклађивању свих прописа локалне самоуправе са важећим законом. ”

Начелник Златиборског управног округа Бобан Перишић истакао је да је смер деловања који је држава одредила након поплава 2014. године такав да се мора превентивно деловати како се Обреновац, Лучани, Пожега и то што се тада десило никада више не понови.

“Закључено је да један динар који се уложи у превентиву може десетоструко да се врати, а у случају када није могуће превентивно деловати, морамо бити што боље организовани како би се на најбољи начин сачувало здравље грађана.”

Бобан Перишић, начелник Златиборског управног округа

Перишић је истакао да је веома битно успоставити добру комуникацију, не само са сектором за ванредне ситуације већ и све локалне самоуправе Златиборског округа међу собом.

Лука Чаушић, начелник Републичког штаба за ванредне ситуације, рекао је да је циљ састанка био да се идентификују узроци вишегодишњих и вишедеценијских проблема у локалним самоуправама, и навео да је на ову тему у протеклих десет радних дана разговарано са представницима 27 локалних самоуправа у Србији.

Лука Чаушић, начелник Републичког штаба за ванредне ситуације

“Ово је први пут да се превентивно делује, да се проактивно прилази проблему у времену када се ништа не дешава. Ту слабу тачку нашег система желимо да отклонимо. То не значи да ћемо да победимо поплаве, пожаре и снежне наносе већ да допринесемо да смањимо ризике по људске животе и имовину грађана”-навео је Чаушић.

Маја Мачушић Пузић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе

Маја Мачушић Пузић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе истакла је да је ово министарство спремно да пружи финансијску и логистичку подршку локалним самоуправама кроз пројекте превенирања климатских и елементарних непогода.

“Очекујем да ћемо у овој години заједно са штабом за ванредне ситуације припремити пројекте који ће помоћи будућим генерацијама.”