Одржан сајам запошљавања, послодавци исказали потребу за више од 300 радника
09/09/2022

Одржан сајам запошљавања, послодавци исказали потребу за више од 300 радника

У организацији ужичке филијале Националне службе за запошљавање у Градском културном центру Ужице одржан је Сајам запошљавања. Потребу за адекватним кадровима исказало је више од 25 послодаваца са понуђених 330 радних места.

Према речима директорке ужичке филијале НСЗ Зорице Милошевић показало се да сајмови запошљавања имају значајну улогу у запошљавању лица која се налазе на евиденцији. То је како је истакла добра прилика да се у директном контакту незапослени упознају са послодавцима и њиховим предузећима и са друге стране прилика за послодавце да пронађу адекватне кадрове.

“Сваке године на територији града Ужица НСЗ организује сајам запошљавања и проценат реализације је од 30 до 60 одсто. Данас је на сајму присутно више од 25 послодаваца из Ужица са исказаним потребама за 330 радника, а ту је и “Леони” који тражи више од 500 радника. Реално је очекивати да данас велики број лица нађе посао, јер су исказане потребе за образовне профиле свих нивоа квалификација и оно што морам да истакнем највећа потреба постоји за нискоквалификованим и лицима са трећим и четвртим степеном стручне спреме, којих је и највише на нашој евиденцији”.

Слободан Кузмановић члан Градског већа поздравио је послодавце и незапослене и истакао да град Ужице годинама уназад има веома добру сарадњу са Националном службом за запошљавање

“Ове године Град је издвојио 9 милиона динара за мере активне политике запошљавања и са средствима НСЗ која је определила 8,6 милиона динара реализовали смо четири мере активне политике запошљавања. Средства за ове намене планирамо и у буџету за наредну годину, а поред тога интезивно радимо на унапређењу услова за развој привреде, што ће директно утицати на смањење незапослености”.

Према тренутним подацима на евиденцији филијале Ужице тренутно се налази око 6 830 незапослених од чега је 2 700 у Ужицу. Проценат лица старијих од 50 година је 42 одсто, а млађих од 30 година 16 одсто. Када се говори о  квалификационој структури 57 одсто су лица трећег и четвртог степена стручне спреме а НК лица су заступљена са 26 процената. У поређењу са истим периодом прошле године на евиденцији је око 1 000 лица мање.