Одржан парастос настрадалим 1941. године у некадашњем Трезору
22/11/2017

Одржан парастос настрадалим 1941. године у некадашњем Трезору

Ужице, 22. новембар: Данас је одржан парастос у знак сећања на настрадале у просторијама некадашњег Трезора који су служили ужички свештеници. Наиме, 22. новембра 1941. године, догодила се експлозија у трезору бивше Народне банке Југославије у којој је страдало око 120 радника и цивила који су се ту склонили од бомбардовања. Делегације града Ужица и градске општине Севојно, Фабрике Први партизан, борачких организација, војске, удружења грађана и потомци настрадалих положили су венце на споменик жртвама који се налази у дворишту Народног музеја.

Председник Скупштине града Бранислав Митровић рекао је да је дужност свих нас да памтимо њихово страдање и отпор који су они пружили окупатору. Потсетио је  да је у подземним просторијама изграђеним непосредно пред почетак Другог светског рата, за потребе трезора Народне банке Краљевине Југославије, након ослобођења Ужица 24.септембра 1941. године и успостављања Ужичке републике, по наређењу Врховног штаба простор адаптиран за потребе фабрике оружја и муниције која је тада радила у три смене:

“Партизани су ове тунеле користили све до трагичне експлозије 22.новембра 1941.године у којој је изгинула читава смена радника и цивили који су се затекли у склоништу.” рекао је Митровић и додао да: “Њихову жртву и допринос победи над окупатором не смемо и нећемо никада заборавити. Данас смо овде да се још једном поклонимо њиховим сенима.”