Одржан отворени састанак у оквиру Јавне расправе о Нацрту Плана развоја
24/01/2023

Одржан отворени састанак у оквиру Јавне расправе о Нацрту Плана развоја

Отворени састанак у оквиру Јавне расправе о предлогу нацрта Плана развоја града Ужица за период 2023-2030. година, са заинтересованим грађанима, удружењима, организацијама цивилног друштва, привредницима, представницима медија одржан је данас уз веома конструктивне предлоге и сугестије али и појашњења од стране чланова Координационог тима.

Према речима заменика градоначелнице Ужица Драгољуба Стојадиновића данашњим отвореним састанком ушло се у завршну фазу Јавне расправе али и у завршну фазу израде Плана развоја.

“План развоја града Ужица за период од 2023. до 2030.године од посебног је значаја за наш град, креиран у тренутку великих светских изазова, али и у тренутку када велики инвестициони пројекти подржани од стране Републике Србије мењају лице нашег града. Оно што карактерише цео овај процес започет у мају прошле године јесте велико учешће појединаца, организација, приведника, установа, јавних предузећа. Драгоцена је и помоћ коју смо добили Секретаријата за јавне политике Републике Србије чији консултант је учествовао у свим фазама израде овог стратешког документа за даљи развој Ужица. Искрено се надам да ће после разматрања свих предлога и сугестија пристиглих током поступка Јавне расправе План развоја бити усвојен од стране градских већника, а након тога и одборника”.

Бранислав Митровић координатор  Координационог тима за израду Плана развоја подсећа да је 2018. године републичка скупштина усвојила Закон о планском систему који предвиђа да локалне самоуправе доносе своје стратешке развојне планове и да је План развоја по хијерархији највиши планкси развојни документ једне локалне самопураве.

“Управо због тога веома озбиљно приступили смо изради овог стратешког документа и у последњих више од годину дана град Ужице у јако широком друштвеном дијалогу ради на његовом креирању. Оно што свакако јесте за похвалу је висок степен транспарентности. Од првог дана наши суграђани у свакој фази, а било их је седам, били су информисани и имали могућност да дају своје примедбе и сугестије. Такође, једна од особености овог процеса јесте да смо на самом почетку преко СОН-а на 24 000 адреса у нашем граду проследили лифлет, где смо обавестили суграђане да смо приступили изради Плана развоја, али и о начинима на које могу да утичу на креирање овог документа”.

Митровић додаје и да поступак Јавне расправе траје месец дана, иако је законска обавеза 15, као и да је на више од 750 мејл адреса прослеђен Нацрт Плана развоја. Како објашњава све то допринеће кеирању и усвајању једног заиста квалитетног документа који ће пратити развој града у периоду од осам година.

Највећи број сугестија и данас и током претходних дана односио се на свакодневне проблеме са којима се грађани суочавају, који се односе углавном на недостатак путне и комуналне инфарструктуре.Такође када је у питању сеоско подручје исказана је потреба за отварањем вртића и другим садржајима који тренутно нису доступни људима на селу. Стигао је и велики број предлога који се односе на економски развој града, културу, спорт и остале области. Сви ови предлози биће прослеђени Тематским радним групама и размотрени. Након тога Нацрт Плана развоја града Ужица за период 2023-2030. година наћи ће се пред већницима и одборницима.

Након усвајања овог документа уследиће поступак за израду годишњих планова из којих ће проистицати креирање  буџета. Такође превиђено је и праћење и мерење свих циљева који су наведени у овом документу.