Одржан Међународни музички фестивал за децу „Љубав наша је планета“
18/10/2021

Одржан Међународни музички фестивал за децу „Љубав наша је планета“

18. по реду Mеђународни музички фестивал за децу, под називом „Љубав наша је планета“, одржан је протеклог викенда у Народном позоришту Ужице у организацији ужичког удружење Лира и Града Ужица.

На фестивалу је узело учешће око 120 учесника из целог региона, Македоније, Црне Горе, Бугарске, Босне и Херцеговине и из Србије. Малишани из Установе Дечји вртић имали су промоцију својих песама, а свечаност су увеличали гости из балетског ансамбла Мага Магазиновић и најмлађи узраст КУД “Ера”. Дечји амбасадор “Арса с Марса” пожелео је добродошлицу, а Туристичка установа Ужице поклонила је деци сет брошура и флајера о туристичким знаменитостима Ужица.


По оцени стручног жирија, награђени су најбољи у млађој и старијој категорији, додељена је награда дечјег жирија, а посебна награда Гранд при је отишла у Кикинду.


Према речима председника Удружења “Лира” Николе Пејовића Међународни дечји музички фестивал је традиционална манифестација ауторских дечјих песама за узраст до 12 година.

“Она окупља најквалитетније ауторе и извођаче у области дечјег стваралштва у култури и уметности из земље и иностранства. Кроз сарадњу са Установом Дечји вртић Ужице, основним и музичким школама, класичним балетом (балетски студио Мага Магазиновић), КУД Ера, ТО Ужице и Народним Позориштем, инволвира децу из Ужица и околине у музичко сценски пројекат. Један од највећих успеха фестивала у протеклом периоду било је учествовање на дечјем Еуросонгу – Дечјој Евровизији, у Украјини са нашом суграђанком Аницом Цветковић која је представљала Србију. Прве кораке на нашем фестивал направио је и Лукијан Ивановић финалиста X фактора, као и снимање неколико CD-a дечјих песама од којих је и један Установе Дечји вртић Ужице” .

Пејовић је истакао да је кроз фестивал само прошле године продефиловало око 100 учесника, а током свих ових година постојања имали смо ту част да угостимо око 1000 учесника из целе Европе.

“Град Ужице је препознао квалитет и увек је стајао уз нас и подржавао нас финансијски од почетка. Такође наш партнер је и Народно позориште у Ужицу на чијој се сцени одржава фестивал. Напоменућу да фестивал нема котизацију и да учесници не плаћају ништа од трошкова. Гостима из иностранства обезбеђујемо смештај и трошкове пута. Лира је члан Међународне асоцијације дечјих музичких фестивала и као таква има сарадњу и шаље наше представнике на фестивале у земљи и иностранству. Наш фестивал је био уврштен у културни програм и директно је преношен путем националне мреже РТС” рекао је Пејовић.