Одложен 25. Југословенски позоришни фестивал – Без превода
02/11/2020

Одложен 25. Југословенски позоришни фестивал – Без превода

Југословенски позоришни фестивал – Без превода, у многоме је допринео на промоцији овог града и учинио да и након распада бивше државе настави своју мисију неговања заједничког културног наслеђа.

Захваљујући овом фестивалу и позоришту, који ове године обележавају два велика јубилеја, Ужице је убележенo на најважнијим културним мапама ових простора.

Фестивал основан пре четврт века довео је најзначајније уметнике у наш град. Тиме је доприносио јачању културних капацитета Ужица, не допуштајући да се урбани идентитет губи. Подижући културне навике становништва, свакако је најзначајнија културна манифестација и непроцењиво благо на које је овај град поносан.

Ове године сви смо са великом жељом и зебњом очекивали његово 25. јубиларно издање, селектори су пажљиво направили и ове године одговорну и промишљену селекцију, све је било спремно, али са опрезом и свакодневним праћењем епидемиолошке ситуације. Желели смо да верујемо, до последњег тренутка, да ће 25. Југословенски позоришни фестивал – Без превода бити реализован у свом редовном термину. Одбијали смо да га организујемо само да би га реализовали и тако га учинили доступним само за пар десетина грађана.

Сви знамо какво интересовање Фестивал изазива у нашем граду. Сведоци смо са претходних фестивала да је интересовање грађана толико да је позоришна сала од 680 седишта мала. Као одговорни и свесни ситуације у којој се налазимо не желимо да излажемо ни грађане ни уметнике ризику у тренутку када број оболелих од COVIDA– 19 поново расте.

Овом приликом, обавештавамо вас да је дошло до одлагања 25. Југословенског позоришног фестивала – Без превода, због ширења броја заражених вирусом COVID -19. На препоруку кризног штаба и Завода за јавно здравље из Ужица, Фестивалски одбор донео је одлуку да се 25. Југословенски позоришни фестивал одложи.

25. Југословенски позоришни фестивал – Без превода, биће одржан у првој половини 2021. године када епидемиолошка ситуација буде повољнија, а сви желимо да верујемо да ће 26. ЈПФ – Без превода бити наредне године у свом редовном термину.

председница Савета ЈПФ – Без превода и градоначелница Ужица

др Јелена Раковић Радивојевић