Промо вожњом отворена сезона саобраћања туристичких возића кроз клисуру реке Ђетиње
10/08/2023

Промо вожњом отворена сезона саобраћања туристичких возића кроз клисуру реке Ђетиње

Промо вожњом за представнике медија отворена је сезона саобраћања туристичких возића кроз клисуру реке Ђетиње. Већ од сутра, сви заинтересовани грађани Ужица и остали посетиоци моћи ће бесплатно сваког викенда до Стапарске бање и Археолошког парка на отвореном из доба неолита. Градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић са сарадницима, представници ТО Ужице, ЈП “Велики парк” и РРА Златибор, позвали су Ужичане да искористе ову могућност и уживају како у вожњи клисуром, тако и обиласку СтаПарка.

Изразивши задовољство због свега то је у претходном периоду урађено, градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић, подсетила је да је клисура реке Ђетиње недавно проглашена пределом изузетних одлика, истакавши да се на томе у сардњи са суграђанима и ресорним министарствима радило неколико година.

“Један од услова да се то оствари био је и алтернативни путни правац за мештане Стапара, који су до својих кућа долазили клисуром. Данас можемо да кажемо да је  путни правац Радојичића кула – Стапарска бања у потпуности завршен и то асфалтирањем деонице у дужини од 2,5 километара, за шта је у овој години из буџета опредељено 17 милиона динара, док су укупна средства издвојена за тај путни правац већа од 30 милиона динара. Тиме су се стекли услови да се деоница клисуре реке Ђетиње у потпуности затвори за саобраћај моторних возила и да нашом зеленом стазом убудуће неометано иду пешаци и бициклисти. Успели смо и да набавимо два возила на електрични погон и да их, ево од овог викенда, ставимо на располагање суграђанима и туристима који желе да посете Стапарску бању и Археолошки парк на отвореном”.

Превозом од Старог железничког моста до Сапарске бање управљаће ЈП “Велики парк” а Ненад Ђокић директор овог предузећа истиче да су предузете све мере у циљу максималне безбедности путника.

“Оба возила су регистрована, технички исправна на електрични погон, брзина им је ограничена на максимално 20км на час. Капацитет је 13 путника, укупно 26 за оба возића. Путницима који се буду возили на инфо пулту на Градској плажи биће уручена карта и један примерак те карте, они ће као доказ остављати возачима. Пре поласка возачи ће путницима саопштити правила која се тичу безбедности током вожње (путници пре отпочињања сваке вожње морају ставити сигурносни појас, возачи ће ставити ланац са стране, забрањено је устајање и искакање као и трчање поред возића”).

Данијела Ђорђевић Арсић директорка ТО Ужице представила је и неколико новина када је у питању рад “СтаПарка”.

“Оно што је новина, поред електричних возића, је да ће сваки посетилац имати прилику да се упозна са асортиманом и да купи сувенире који су наменски рађени везано за неолитско доба.  “СтаПарк” радиће петком, суботом и недељом у  времену од 11 до 18 часова и цена улазнице неће бити комерцијална већ симболична и износиће 150 динара, док деца до 7 година неће плаћати улаз. У сарадњи са РРА Златибор настављамо са реализацијом радионица за децу викендом и те радионице имаће имаће симболичну цену од 300 динара по учеснику. Свака радионица има свој креативни тим, план и програм као и надзор стручних аниматора”.

Према речима Снежане Милисављевић из  РРА Златибор, прву радионицу деца могу очекивати у суботу 12. августа са почетком у 17 часова на тему археологије.

“Са децом старости од 6 до 12 година радиће археолошкиња, која ће их уводити у свет неолита и праисторије. Током августа, септембра и октобра благовремено ће сви посетиоци бити информисани о осталим садржајима, а  у плану су радионице за израду накита, радионице за сликање на камену, кулинарство… У сваком случају трудићемо се да све посетиоце, а превасходно најмлађе, обрадујемо занимљивим садржајима”.

Туристички возићи ће саобраћати петком суботом и недељом. Полазак је са Градске плаже (Стари железнички мост) у 10, 11, 13, 14, 16, и 17 часова, док је први повратак у 12.30 часова, а последњи у 18.30.

О свим детаљима везано за вожњу, обилазак “СтаПарка” и учешће у радионицама суграђани се могу информисати на Инфо табли на градској плажи као и у Информативном центру ТО Ужице у Улици Димитрија Туцовића ( поред Градске куће). Информације ће благовремено бити пласиране и посредством средстава информисања и друштвених мрежа.