Од суботе у СтаПарк-у радионице за децу
08/09/2021

Од суботе у СтаПарк-у радионице за децу

У Неолитском насељу у Стапарској бањи од суботе 11. септембра, па наредна четири викенда биће организоване бесплатне радионице за децу од првог до четвртог разреда основне школе. Радионице на простору од 300м2, уз садржаје који ће децу вратити у време неолита организује град Ужице, у сарадњи са Уметничком школом, Туристичком организацијом и Регионалном развојном агенцијом.

Снежана Милисављевић менаџерка пројекта Неолајф, истакла је да ће прве радионице бити организоване у суботу 11. и недељу 12. септембра и позвала суграђане да дођу. Деца ће долазити у групама, прва од 11 до 13 часова, а друга од 14 до 16 часова. Сваке суботе и недеље у  10:30 часова на рампи у Турици ће бити ораганизован мини бус за децу у пратњи родитеља, за учеснике радионице који не могу да дођу пешке. Такође обезбеђено је и освежење.

“Предвидели смо веома занимљив садржај који подразумева упознавање са праисторијом, односно упознавање са животом и навикама неолитског човека. Деца ће имати прилику да виде урађена оружја и оруђа из тог периода, ту је и археолошка сонда са којом ће радити мали археолози уз стручно вођење. Сувенире које направе од глине моћи ће да испеку, а у унутрашњости једне од кућа биће реализована радионица из археолошког цртања. Важно је нагласити и да ће да ће деца овде радити са глином, песком и блатом па би у складу са тим требало да се и обуку.”

Она додаје и да се за сада отвара део од 300 квадрата за радионице малишана, док ће поставке у другом делу насеља уз стручно вођење археолога бити отворене у недељи обележавања Дана града. За све посетиоце и туристе целокупно насеље биће функционално од пролећа наредне године.

До пролећа ће, по речима Ратка Трмчића члана Градског већа сви садржаји СтаПарка бити уврштени и у редовне планове ужичких школа.

” Директори ће то сигурно подржати и верујем да ће од следеће године ући у годишњи план рада школа. На овом месту биће могуће организовати  часове историје, биологије, екологије… Сигуран сам да ће у таквим часовима ученици заиста уживати и много научити”.

 

Неолитско насеље обухвата површину од 600 метара квадратних, и на том простору налазе се четири настамбе и једна земуница. Ту је и једна  савремена кућа при чијој изради је блато коришћено у завршној фази.