Од понедељка 7. јуна поново почињу са радом све сеоске здравствене амбуланте
02/06/2021

Од понедељка 7. јуна поново почињу са радом све сеоске здравствене амбуланте

После састанка градоначелнице Ужица др Јелене Раковић Радивојевић са директорима Здравственог центра Ужице и Дома здравља Ужице донета је одлука да од понедељка 7. јуна поново почну да раде све сеоске амбуланте.

По речима градоначелнице др Јелене Раковић Радивојевић на овом састанку размотрена је тренутна ситуација и закључено је да су се услед много боље епидемилошке ситуације стекли услови да амбуланте у месним заједницама Кремна, Мокра Гора, Дрежник, Равни, Стапари, Биоска, Каран, Рибашевина и Луново село почну да раде од понедељка 7. јуна.

Говорило се и о отварању нових амбуланти, а оно што је најизвесније и на чему ће се радити у наредном периоду је отварање здравствене амбуланте на Белој Земљи, где гравитира око 5 000 људи са подручја четири месне заједнице.

“Постоји простор у згради поште који се мора адаптирати и где се мора добити сагласност Завода за јавно здравље и осталих инспекцијских служби о испуњености неопходних услова, што ћемо надамо се и добити у наредном периоду. У сваком случају здравствена заштита мора бити једнако доступна свим грађанима Ужица, било да живе у граду или у селу и идемо у том правцу”, нагласила је градоначелница.

Такође, овом приликом говорило се и о тренутној епидемилошкој ситуацији и процесу имунизације, а како су истакли директори Здравственог центра Ужице др Милош Божовић и Дома здравља Ужице др Никола Малиџан тренутна епидемиолошка ситуација је много повољнија, али се процес имунизације мора наставити истим темпом. Према последњим подацима у Ужицу је вакцинисано нешто више од 50 одсто грађана, а по ризику од преношења ковида 19 нама је потребан проценат од 70 одсто, како би се обезбедио колективни имунитет. Радује и податак да је све више младих који се одлучују да се заштите неком од понуђених вакцина.