Од понедељка 4. маја поново саобраћа градски превоз
30/04/2020

Од понедељка 4. маја поново саобраћа градски превоз

Корисници јавног градског и приградског превоза на територији Града Ужица ће oд понедељка 04. маја моћи да користе ову врсту превоза. Према речима директора Јавног предузећа Ужице развој Николе Максимовића, Град Ужице је поступио по препоруци Владе Републике Србије и одлучено је да се активирају све линије у систему јавног градског и приградског транспорта путника у режиму саобраћаја: ”летњи режим – школски распуст”.

Рад јавног градског и приградског превоза путника ће се организовати фазно, у складу са епидемиолошком ситуацијом, односно на тај начин што ће се услуге јавног градског и приградског превоза пружати према следећим приоритетима:

  • прва фаза: запослена лица,
  • друга фаза: студенти и ђаци,
  • тpeћa фаза: незапослени, туристи, остала лица (укључујући и пензионере млађе од 65 година),
  • четврта фаза: лица старија од 65 година.

Максимовић наводи да ће возачи јавног превоза обавезно носити личну заштитну опрему, маску и рукавице, док управљају возилом, и додаје да ће и остала службена лица која се налазе у возилу попут редара, кондукгера и контролора исто тако имати обавезу да носе заштитну опрему, маску и рукавице, по могућности и заштитне визире.

“Сви корисници превоза биће у обавези да носе маске и рукавице, као и да прате смернице које буду назначене на и у аутобусима.”

Директор Ужице превоза Драган Марјановић наводи да ће возачка кабина бити одвојена провидном фолијом од путничког дела возила, те да услуге јавног превоза могу користити само лица која носе личну заштитну опрему – маску и рукавице, тј. нeће бити дозвљен улаз путницима који на правилан начин не користе заштитну маску и рукавице.

“Улазак путника у возило је мoryћ само на једним вратима, с тим што ће возило бити видљиво обележено са спољашње и унутрашње стране на којим вратима је улаз, а на којим излаз путника из возила. Исто тако, у унутрашњости возила ће бити јасно обележен правац кретања путника од улаза ка излазу.”

Седишта ће бити видљиво обележена са успостављеним размаком који омогућава одговарајућу физичку дистанцу између путника. Места за стајање у возилу ће бити видљиво обележена на тај начин да се поштује одговарајуhа физичка дистанца, у складу са могућностима, односно расположивим капацитетима возила јавног градског и приградског превоза.

Сва возила ће бити дезинфикована, пре првог поласка или након повратка у аутобазу по завршетку рада, а по могућству возило ће се дезинфиковати и у току радног дана.