Очување културне баштине Летоније, Португала, Словеније и Србије кроз Еразмус+ програм
15/03/2023

Очување културне баштине Летоније, Португала, Словеније и Србије кроз Еразмус+ програм

Члан Градског већа Ратко Трмчић поздравио је у име града Ужица наставнике и ученике школа из Словеније, Португала и Летоније, који бораве у посети ОШ “Душан Јерковић” у оквиру Еразмус + програма. Он је учесницима међународног пројекта “Кутурна баштина у модерном окружењу” пожелео добродошлицу у Ужице и изразио наду да ће се ова добра сарадња наставити и у наредном периоду.

Циљ пројекта је очување и приказивање културне баштине уз помоћ савремених технологија кроз модерне медије и упознавање традиције и културне баштине других европских народа. ОШ “Душан Јерковић”  по први пут је учесник и домаћин оваквог пројекта и док са школом из Љутомера из Словеније има потписан Меморандум о сардњи са школама из Летоније и Португала први пут сарађује.

Током тродневног боравка у Ужицу гости су имали прилику да се упознају са културном баштином, традицијом и историјом града, а реализоване су и радионице ученика и наставника четири школе учеснице пројекта.

Поред размене искустава у плану је и израда књиге у којој ће бити садржани елементи културне баштине свих земаља учесница, као и израда полигона на коме ће се локално становништво и ученици упознавати са традицијом земаља учесница на модеран начин. Такође, сви се надају да ће у наредном периоду ова сарадња бити настављена и у другим областима.