Обука мотоциклиста за безбеднију вожњу
05/06/2019

Обука мотоциклиста за безбеднију вожњу

У Ужицу се данас одржава једнодневни тренинг безбедне вожње за мотоциклисте у организацији Савета за саобраћај града Ужица и сарадњи Агенције за безбедност саобраћаја. У обуци учествује 15 мотоциклиста са подручја града Ужица. Теоријски део је у згради Градске скупштине, а практични, на полигону за обуке на аеродрому на Пониквама.

Иван Бојовић из Агенције за безбедност саобраћаја подсећа да је овај тренинг у последње три године колико траје, прошло преко 700 полазника – мотоциклиста у више од 40 локалних самоуправа у Србији. Осим за мотоциклисте, Агенција је почела да ради обуке и за мопедисте. Обука у Ужицу одржава се другу годину.

Заједничко и за мотоциклисте и мопедисте јесте самообука у 98 посто случајева. Полазници нам из ауто школа излазе са веома лошим степеном знања и зато су веома ризични учесници у саобраћају. Из тог разлога се Агенција за безбедност саобраћаја базирала на практичном делу, а то значи да радимо неке основне манипулације мотором на терену ради унапређивања вештина и знања које су неопходне за безбедност учесника у саобраћају – каже Иван Бојовић и истиче да се бележи опадајући тренд и погинулих и повређених мотоциклиста и мопедиста ове, у односу на исти период прошле године. А циљ ових тренинга које спроводи Агенција и јесте унапређење знања и вештина чиме се мењају ставови возача двоточкаша у саобраћају и смањује се број несрећа.

Будимир Вујовић, члан Градског већа задужен за област саобраћаја и трговине истиче да је историја љубитеља двоточкаша у Ужицу дуга. По његовим речима доста је и младих људи који возе моторе и мопеде.

Да бисмо спречили трагедије и несреће и омогућили да мотористи уживају у својој страсти вожње двоточкаша, а да при том не угрозе ни себе нити друге учеснике у саобраћају, успоставили смо изузетну сарадњу са Агенцијом за безбедност у саобраћају која има најбоље инструкторе. Полазници добију квалитетно теоријско знање, али и практичну обуку – истиче Вујовић.

Драгослав Симић Кишко познати ужички мотоциклиста истиче да је овај тренинг безбедне вожње веома битан, нарочито када је све већа густина у саобраћају и када мотоциклисти морају бити спремни да на време одреагују на прави начин на сваки непланирани изазов. Иако искусан мотоциклиста, Кишко је прошле године био полазник обуке и био изузетно задовољан.

Мислио сам да после толико година колико возим мотор да знам све, али сам видео да доста тога и не знам. Када прођемо овакву школу вожње, тренирамо сваки дан, одреаговаћемо на најбољи начин – истиче Драгослав Симић Кишко.