Обезбеђено 45 шпорета на чврсто гориво за социјално угрожена домаћинства на територији града Ужица
09/11/2022

Обезбеђено 45 шпорета на чврсто гориво за социјално угрожена домаћинства на територији града Ужица

У оквиру пројекта смањења загађења ваздуха пореклом из индивидуалних извора на територији града Ужица први пут ове године реализује се набавка штедњака на дрва са ознаком еко-дизајна за социјално угрожене породице. Градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић данас је у домаћинству  Љубише Кривокапића уручила један од укупно 45 шпорета, колико ће бити подељено породицама које су одабране на основу предлога Центра за социјални рад и Удружења особа са инвалидитетом.

Како је истакла градоначелница све досадашње мере подршке које се реализују у оквиру пројекта смањења загађења ваздуха нису биле доступне социјално угроженим домаћинствима, јер она нису била у могућности да обезбеде сопствено учешће.

“Знамо да у граду имамо много породица које нису у могућности да финансирају замену својих ложних уређаја, па смо желели да им на неки начин помогнемо и ово је модел који смо успоставили и на основу Правилника и дефинисаних критеријума ових дана поделићемо укупно 45 шпорета. 43 су купљена средствима из буџета града у износу од 3,4 милиона динара, 2 су донација компаније “Алфа плам” из Врања од које су набављени шпорети, а један донација предузећа “Термовент” из Ужица. Уз захвалност поменутим компанијама надамо се да ће наша сарадња бити настављена и наредне године и да ћемо и на овај начин утицати на смањење загађења ваздуха из индивидуалних извора, што и јесте првенствени циљ овог пројекта”.

42 породице одабране на основу предлога Центра за социјални рад и Удружења особа са инвалидитетом и три породице по предлогу Удружења “Родитељ” шпорете добијају бесплатно са обезбеђеним чунковима и монтажом. Једина њихова обавеза је да своје старе шпорете предају овлашћеном предузећу за рециклажу.

Како је истакао Љубиша Кривокапић у чије седмочлано домаћинство је стигао нови шпорет са ознаком еко-дизајна његовој породици ово много значи.

“Захваљујем се граду и градначелници на за нас веома значајном поклону. Овај шпорет уштедеће нам дрва, али и електричну енергију, јер претходни који смо имали није имао могућност кувања и печења”.

Ефикасност нових шпорета је преко 80%, па захваљујући томе троше знатно мање енергента, имају мању емисију штетних гасова и обезбеђују бољи квалитет ваздуха у просторији у којој се налазе. Тако ће овај пројекат допринети да суграђани који живе у тешким материјалним условима, лакше преброде енергетску кризу, смање утрошак енергије, а самим тим и трошкове.

Према речима градоначелнице, у  наредном периоду биће настављена реализација већ познатих мера, али и нових које ће бити успостављене са циљем побољшања квалитета ваздуха. Она је изразила наду да ће и ресорна министарства као и до сада препознати значај свих па и ове нове мере, намењене социјално угроженим домаћинствима.