Обележена школска слава и додељене Светосавске награде просветним радницима
27/01/2021

Обележена школска слава и додељене Светосавске награде просветним радницима

У складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом установе образовања у Ужицу обележиле су своју славу Светог Саву у кругу колектива.

Градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић упутила је најискреније честитке поводом школске славе предшколцима, ученицима, студентима као и просветим радницима и свим запосленима у просвети. Она је овом приликом навела да обележавањем Савиндана, највећег српског просветитеља и првог српског архиепископа поручујемо свим просветним радницима да су марљивост, посвећеност и рад нешто што увек треба да им буде на првом месту.

“Желим да свима нама највећи српски просветитељ донесе добро здравље, да у наредним годинама ову славу прославимо у мало другачијим околностима и да животно дело Светог Саве, које је засновано на мудрости, духовности, вери и части буде трајно опредељење свих нас” истакла је градоначелница.

Након ломљења славског колача и молитве градоначелница је данас у Техничкој школи “Радоје Љубичић” уручила Светосавске награде које се додељују за постигнуте изузетне резултате у области образовања и васпитања, унапређивање образовно-васпитне праксе и развој научних и уметничких достигнућа у области образовања и васпитања.

Једна од добитница Светосавске награде Гордана Петровић, васпитачица у Предшколској установи „Ужице“ истакла је да је веома срећан и задовољан васпитач:

“Професија васпитача јако је одговоран и сложен посао. Свој живот сам посветила деци, извела сам на пут стотине деце, она су та која гледају нас и од нас траже да им покажемо како даље. Савет свим колегама да воле свој посао и само тако могу бити срећни и задовољни, да своје личне проблеме окаче на капију вртића. Посао васпитача мора бити тимски и то су препознале моје колеге које су ме предложиле.”

Добитница Светосавске награде Гордана Петровић, васпитачица у Предшколској установи „Ужице“

Добитници Светосавке награде су и Снежана Недељковић, професорка историје у Техничкој школи „Радоје Љубичић“ и Зорица Јеремић, професорка разредне наставе у ОШ „Нада Матић“, која није данас била у могућности да присуствује додели, па ће јој она бити уручена накнадно.

Према речима  Снежане Недељковић, професорке историје у Техничкој школи „Радоје Љубичић“ просветни рад значи више од радног места, а захвалница са именом Светог Саве представља нешто најлепше и најзначајније у раду што може да вам се деси.

Добитница Светосавске награде Снежана Недељковић, професорка историје у Техничкој школи „Радоје Љубичић“

“Посебно је мени лично значајна ова награда што је предлог за њу потекао из колектива у коме радим 26 година. Све што сам урадила на пољу културно-просветног и хуманитарног рада било је уз подршку мојих колега, минулих генерација ученика, моје породице, као и чланица Кола српских сестара који су увек били уз мене у току овог рада. Највећа животна привилегија за сваког је да ради посао који воли, а ја га заиста волим и радим са љубављу. Резултат је управо ова захвалница јер су то препознали они који су ме предложили. За сваког просветног радника је највећа радост када га генерације памте, сећају се по ономе што их је тај наставник научио. Желим да се захвалим граду Ужицу који је овај предлог усвојио, сматрајући да сам спрам онога што је написано о мени урадила довољно да примим овакву једну награду”-рекла је професорка Недељковић.