Обележена годишњица страдања у Трезорима
22/11/2019

Обележена годишњица страдања у Трезорима

Пре 78. година 22. новембра 1941. године у експлозији у Трезорима изгинули су радници Фабрике оружја и муниције и грађани Ужица, који су се у подземне ходнике и тунеле склoнили од бомбардовања. Данас је, на годишњицу њиховог страдања, служењем парастоса и полагањем венаца, одата почаст жртвама.

Након ослобођења Ужица у септембру 1941.године, због учесталих бомбардовања, по наређењу Врховног штаба, део једине фабрике у Европи те врсте која је производила оружје и муницију за јединице које су пружале отпор фашизму, пресељен је у подземне просторије изграђене непосредно пред почетак Другог светског рата за потребе трезора Народне банке Краљевине Југославије. Простор је адаптиран за потребе Фабрике оружја и муниције која је радила у три смене.

У левом делу тунела реконструисано је цивилно склониште за грађане који су се ту склањали од непријатељских бомби.

Одајући почаст жртвама, заменик градоначелника Ужица Иван Станисављевић је подсетио да је све до 22.новембра 1941.године,  у периоду славне Ужичке републике, када је наш град био једина слободна оаза у Европи, у Трезорима организована производња пушчане муниције, пиштољске и панцирне муниције, пушака, специјалног оружја за Врховни штаб, ручних бомби, тромблона, нагазних мина, а уједно се поправљало и ремонтовало оружје.

“Од радника Фабрике оружја и муниције формирана је партизанска чета у саставу Радничког батаљона. Партизани су Трезоре користили све до трагичне експлозије у којој је изгинула читава смена радника и цивили који су се затекли у склоништу. Њихову жртву и допринос победи над окупатором никада не смемо да заборавимо.”-рекао је Станисављевић.