Обележена 82. годишњица ослобођења Ужица
25/09/2023

Обележена 82. годишњица ослобођења Ужица

У организацији градског одбора СУБНОР-а и града Ужица на Партизанском гробљу Доварје обележен је један од најзначајнијих историјских датума 24. септембар, дан када је 1941. године у ратом окупираној Европи створена једина слободна територија – Ужичка република.

Полагањем венаца бројне делегације одале су почаст народним херојима и свим страдалима, а у име града Ужица венац је положила градоначелница др Јелена Раковић Радивојевић. Према њеним речима управо људи чија су имена исписана на спомен обележју показали су неизмерну храброст и доказали да слободу могуће извојевати.

“Данас смо овде да одамо пошту онима који су изабрали пут отпора и положили животе у борби за ослобођење свог града. Поносни смо на њихов хероизам и и најмање што можемо да учинимо то је да их памтимо и да се поклонимо њиховим сенима – њиховој храбрости и великој жртви. Они су део најсветлије историје овог града, али  и Европе и никада их не смемо заборавити”.

Војин Мрђа председник Градског одбора СУБНОР-а истиче да је 24. септембар датум који не сме да се заборави.

“Важно је да обележавамо не само овај датум, негосвих  67 дана трајања Ужичке републике, тако да ћемо наредних дана расписати литерарни и ликовни конкурс са темом “Ужичка република” у нашим основним школама. Немамо разлога да заборављамо те дивне дане јер наш град је постао прави град, захваљујући добрим делом и Ужичкој републици”.

Поред делегације града Ужица и Градске општине Севојно венце су положиле и делегације СУБНОР-а Србије, Војске Србије, потомака, удружења, предузећа, установа, политичких партија.