Обележена 81. годишњица одбране Ужица у априлском рату
15/04/2022

Обележена 81. годишњица одбране Ужица у априлском рату

Одавањем поште и полагањем венаца на спомен обележје на Сарића Осоју Град Ужице и Народни музеј Ужице обележили су 81. годишњицу од одбране Ужица у априлском рату 1941. године.

Априлски рат пoчео је 6. априла бомбардовањем Београда и других градова са хиљадама цивилних жртава и великим разарањима. Снажним ударима ваздухопловних снага и брзим продорима оклопно-механизованих јединица долином Нишаве и Мораве и из правца Румуније и баната ка Београду немачке јединице су брзо заузимале територију Краљевине Југославије.

Ужице је један од ретких градова где је пружен јак отпор немачкој Осмој тенковској дивизији.  Војници и грађани Ужица су  удружили снаге и организовали херојску одбрану града.

Напад је почео у раним јутарњим часовима 15. априла.  Иако су били свесни да је војска у расулу и да је Ужице реално немогуће одбранити, браниоци нису желели да без борбе предају свој град. Војници и грађани су храбро положили 118 живота у одбрани Ужица а њихова имена уклесана су на спомен плочи на Сарића Осоју.

“Данас смо се окупили код споменика Милоју Зечевићу, храбром војнику који је скочио на немачки тенк на Сарића Осоју, убацио бомбу која је убила посаду, при чему је и сам страдао, да одамо пошту војницима и грађанима који су положили своје животе бранећи Ужице у Априлском рату”, истакао је обраћајући се присутнима заменик градоначелника Драгољуб Стојадиновић.

“Ужичани су одувек ценили слободу и за њу знали да се жртвују. Увек је у нашем  граду било храбрих, достојанствених људи  који  су пружали отпор окупаторима који су походили ове просторе. У знак сећања на наше претке који су били последња одбрана Ужица у Априлском рату 1941.године данас смо овде да им искажемо поштовање и покажемо да не заборављамо њихову жртву и страдање”, поручио је Стојадиновић.

Априлски рат је званично завршен 17. априла 1941. године, када су бивши министар спољних послова Александар Цинцар Марковић и генерал Радивоје Јанковић потписали капитулацију.