Обележена 80. годишњица Устанка народа Србије и првог ослобођења Ужица 1941. године
24/09/2021

Обележена 80. годишњица Устанка народа Србије и првог ослобођења Ужица 1941. године

Полагањем венаца на Партизанском гробљу на Доварју и свечаном церемонијом на платоу Народног музеја Ужице обележена су два значајна јубилеја, 80.годишњица Устанка народа Србије и 80. годишњица стварања Ужичке републике после првог ослобођења Ужица 1941. године.

У име града Ужица обележавању два значајна датума присуствовала је градоначелница др Јелена Раковић Радивојевић са сарадницима. Како је истакла 24.септембар је дан почетка славних 67 дана слободе, отпора фашизму, злу које је стигло до готово сваког кућног прага и претило да сломи свако супростављање његовој неразумној жељи да завлада светом.

“У суочавању са таквом опасношћу Ужичани су показали велику храброст и супроставили се надмоћнијем непријатељу, снагом коју имаш само ако немаш избора. Избора није било. Бранили су свој град, своје породице, своје животе са жаром оних који више ништа немају да изгубе. Живот без слободе за њих није имао смисла.

Данас показујемо поштовање нашим храбрим прецима који су платили високу цену и поднели највеће жртве  у борби за ослобођење и подстакли на отпор све оне који се нису одрицали сна о победи над фашизмом. Својим хеоризмом и непоколебљивошћу оставили су нам у аманет обавезу да их се сећамо и незаборавом покажемо колико ценимо њихову жртву”, додала је градоначелница.

Овом приликом градоначелници Ужица др Јелени Раковић Радивојевић уручено је признање СУБНОР-а Србије “Велико хвала”.

Војин Мрђа секретар СУБНОР-а Ужице подсетио је да је ужички крај дао немерљив допринос ослобођању овог краја и целе наше земље. Како је истако многи борци положили су животе у сукобима са окупатором на простору целе бивше државе. Међу њима је и 230 бораца чији се посмртни остаци налазе на Партизанском гробљу, од којих је именом и презименом познато 176 особа.

“Својим херојским потезима и истрајном борбом у другом светском рату ови родољуби су допринели ослобађању окупиране територије и коначној победи. Храброст ових бораца заслужују поштовање и вечно сећање. Дужност свих нас је да сачувамо и негујемо традицију ослободилачких ратова да памтимо и  никад не заборавимо жртве пале за слободу. Такође у обавези смо да младим генерацијама и нараштајима предочимо вредности идеала, за које су се борили ови храбри људи који су у темеље наше слободе уградили своје животе”.

Поред делегације града Ужица и Градске општине Севојно венце су положиле и делегације СУБНОР-а Србије, Војске Србије , Министарства унутрашњих послова, удружења и савеза ратника и потомака ратника, предузећа, установа, политичких партија…