Обележена 80.годишњица одбране Ужица у априлском рату 1941. године
15/04/2021

Обележена 80.годишњица одбране Ужица у априлском рату 1941. године

Скромно, а у складу са епидемиолошком ситуацијом Град Ужице и Народни музеј Ужице обележили су 80. годишњицу одбране Ужица у априлском рату 1941. године.

У зору 15. априла 1941. године почео је напад на Ужице, од стране Осме немачке тенковске дивизије. Иако су знали да је војска у расулу и да је град готово немогуће одбранити наши војници и грађани спонтано су се окупили и организовали одбрану. Том приликом животе је изгубило 118 људи. На ове историјске чињенице окупљене је подсетио заменик градоначелника Драгољуб Стојадиновић.

“Херојски подвиг извео је наредник Милоје Зечевић, који је скочио на тенк и противтенковском мином разнео тенк, и тим чином изгубио свој живот. Због његове, али и жртве свих који су својим животима бранили слободу, наша је дужност и обавеза, да никад не заборавимо оно што су наши грађани и војници урадили и сачували наш град”.

Како је истакао Горан Новаковић историчар и кустос Народног музеја Ужице 2015. године обновљена је спомен плоча посвећена нареднику Милоју Зечевићу који је уништио немачки тенк и посаду у њему, а 2016. године Музеј је обновио спомен плочу са уклесаним именима 118 војника и цивила који су погинули у одбрани града.

“Ужичани су у свим ратовима исказивали велико херојство и вештине ратовања. 1941. године овде су учествовали  ратници и војници, који су учествовали у Првом светском рату у саставу Дринске дивизије и IV пука, заједно са грађанима који су се добровољно јављали и добијали оружје за борбу против непријатеља. Исказано херојство остаће вечно запамћено и уписано и тим поводом данас им одајемо почаст и славу”.

Делагације Града Ужица, Градске општине Севојно, Субнора, МЗ Царина, Удружења ГрО Потомака ратника мајор Коста Тодоровић, Удружења ратних ветерана ратова од 1990. до 1999. и Градског одбора Социјалистичке партије Србије почаст погинулима одале су полагањем венаца, након чега је служен парастос.