Обележена 80.годишњица експлозије у Трезорима
22/11/2021

Обележена 80.годишњица експлозије у Трезорима

22. новембра 1941. године у подземним просторима, изграђеним непосредно пред почетак Другог светског рата за потребе трезора Народне банке Краљевине Југославије, у експлозији је трагично је настрадало око 120 лица. У организацији Града ужица и Народног музеја Ужице данас је обележена 80.годишњица њиховог страдања, свештеници ужичке цркве су служили парастос а присутне делегације положиле венце и цвеће.

Како је обраћајући се присутнима подсетио историчар Горан Новаковић тог 22. новембра 1941. године око 15 сати догодила се снажна експлозија у почетном делу тунела који је служио за смештај материјала и производа фабрике у разним фазама производње. Експлозија се ланчано ширила на оба тунела и у таласима трајала све до идућег дана. Сви покушаји спашавања радника и грађана остали су безуспешни. Изгинула је читава смена радника и цивила који су се затекли у у делу тунела који је оспособљен за цивилно склониште.

По речима заменика градоначелника Драгољуба Стојадиновића овај  датум Ужичане подсећа на страдање радника партизанске фабрике оружја која је на јединој слободној територији у ратом захваћеној Европи, производила оружје и муницију за народноослободилачки покрет и на страдање цивила који су се затекли у склоништу.

“Свих ових година свако ко посети место њиховог страдања и замисли страшне слике људи који су овде боравили због радне обавезе или да би се сакрили од бомби, понесе у срцу чудан осећај да су они још увек ту негде присутни у  хладним тунелима који су били неми сведоци њихових последњих тренутака. Због тога никада не смемо заборавити жртве експлозије у Трезорима. Дугујемо им сећање и поштовање у име отетих живота, прекинутих снова и сахрањених нада да ће дочекати дане мира и потпуне слободе у свом граду”.

Венце су поред делегације Града Ужица, положиле делегације градске општине Севојно, Војске Србије, Првог Партизана, Социјалистичке партије Србије, СУБНОР-а, Комуниста Ужица, Удружења потомака ратника у ратовима 1804- 1918 “Мајор Коста Тодоровић”, Удружења ветерана и ратних инвалида ратова од 1990. до 1999. године и Удружења бораца Севојна.