Обележена 78. годишњица победе над фашизмом
09/05/2023

Обележена 78. годишњица победе над фашизмом

Одавањем поште и полагањем венаца на Спомен-костурници на Партизанском гробљу на Доварју, Град Ужице и Народни музеј Ужице обележили су 78 година од победе над фашизмом у другом светском рату.

Како је обраћајући се присутнима, истакла градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић, 9.мај није само дан сећања на жртве Другог светског рата, већ и опомена свима, посебно нама на европском тлу, да по сваку цену чувамо мир, јер нас чињенице подсећају да су у ратовима сви губитници.

“Мир је оно што нам треба за сваки напредак и бољитак света за који је можда последњи тренутак да застане и дубоко се замисли над својом будућношћу. У светлу најновијих догађаја и сукоба који ескалирају у свету, али и потресних догађаја у нашој земљи,  уз одавање поште страдалима у Другом светском рату, молимо се за мир и разум. Молимо се да се човек врати човеку, љубави и поштовању живота, као најузвишеније вредности. Човек човеку не сме бити вук, већ света ствар. Важно је то изговорити, поновити, али најважније је живети по том принципу. Нека је вечна слава свим жртвама Другог светског рата, са жељом да у име њиховог страдања и нашег опстанка бранимо и чувамо мир”.

“Свако друштво обележава важне датуме да би сачувало сећање на значајне догађаје, људе, успехе, прекретнице, сукобе и страдања. На тај начин, датуми су битни за неговање културе сећања, развијање историјске и националне свести”, истакао је историчар Народног музеја Ужице Горан Новаковић.

Ужички НОП одред дао је немерљив допринос ослобађању овога краја. Многи борци положили су животе у сукобима са окупаторском војском. На Партизнаском гробљу Доварје похрањени су посмртни остаци 230 бораца учесника народноослободилачког рата из овог краја у периоду од 1941. до 1945. године, од којих нам је именом и презименом познато 176 особа. Овде почивају и народни хероји Милан Мијалковић-Чича, Душан Јерковић, Нада Матић, Алекса Дејовић и Желимир Жељо Ђурић.

Венце и цвеће положиле су делегације Града Ужица, Градске општине Севојно, Војске Србије, СУБНОР-а Ужице,СПС-а Ужице, Првог партизана, Ваљаонице бакра, неколико удружења потомака ратника, ветерана и ратних инвалида, као и делегације војних пензионера, Друштва историчара, Удружења пензионера, Бесмртног пука као и чланови породица потомака. У уметничком делу програма учесвовале су ученице Техничке школе Ужице, а обележавању овог важног датума присуствовали су и ученици ужичких основних и средњих школа.

Након шестогодишњег оружаног сукоба који је отпочео 1. септембра 1939. године, нападом нацистичке Немачке на Пољску, Други светски рат на европским просторима окончан је 9. маја 1945. године потписивањем безусловне капитулације оружане силе Трећег рајха. У Другом светском рату учествовала је 61 држава и око 110 милиона војника. Рат се водио између два блока држава – сила Осовине, на челу са Немачком и Савезничких снага, на челу са СССР, Великом Британијом и САД. Био је то највећи и по обиму страдања најтрагичнији оружани сукоб у историји човечанства у коме је животе изгубило више од 55 милиона људи. Југославија је била међу државама које су поднеле највеће људске и материјалне жртве. Имала је 1.706.000 погинулих, међу њима више од 300.000 бораца.