Обележена 74. годишњица победе у Другом светском рату
10/05/2019

Обележена 74. годишњица победе у Другом светском рату

Поводом 74. годишњице победе у Другом светском рату положени су венци и одата је пошта борцима ужичког краја на Партизанском гробљу на Доварју.

У свом обраћању овим поводом градоначелник Ужица Тихомир Петковић је истакао да је “великој победи антифашистичких сила огроман допринос дао и српски народ, а међу онима који су поднели велике жртве у борбама против  окупатора су и Ужичани.”

“Са поносом увек помињемо да је наш град био једина слободна територија у Европи од 24.септембра до 29.новембра 1941.године, у периоду славне Ужичке републике. Та слобода и борба за слободу имале су високу цену, јер су плаћане људским животима.

Утолико је већа наша обавеза да се сећамо и помињемо важне историјске датуме који нас подсећају на стравичне догађаје и страдање нашег народа које се не сме поновити.

У дану победе над идеологијом која је хтела да покори сваку слободну мисао на крилима расне и националне дискриминације и завлада светом, наша дужност је да одамо пошту свим страдалницима и подсетимо јавност на вредности које су они следили. Антифашизам је дубоко људско опредељење за мир и слободу, а против национализма, мржње и расизма. Против оног зла у коме је човек човеку вук, а не света ствар.”-навео је Петковић.

Венце су положиле делегације Града Ужица, Војске Србије, као и многобројна удружења. У програму су учествовале и ученице IV разреда ОШ “Слободан Секулић” из Ужица.