Обележен почетак реализације још једног пројекта прекограничне сарадње уз подршку ЕУ
19/09/2023

Обележен почетак реализације још једног пројекта прекограничне сарадње уз подршку ЕУ

Изразивши задовољство наставком сарадње у оквиру новог пројекта прекограничне сарадње између Србије и БиХ, односно градова Ужице и Тузла, градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић захвалила се партнерима из Европске уније који овакве видове сарадње препознају као веома значајне. Она је подсетила и на остале за грађане Ужица важне пројекте који су уз подршку ЕУ реализовани у протеклом периоду.

“2,1 милион евра вредни су наши заједнички пројекти које смо реализовали у претходних неколико година. Заједно смо урадили кишну канализацију у Улици Милоша Обреновића у Крчагову, изградили смо и ставили у функцију неолитско насеље, реконструисали објекат Народног позоришта Ужице, успоставили систем одбране од поплава у прекограничном подручју Србија-Босна и Херцеговина, али и унапредили систем управљања над јавном својином. Поносни на ову сарадњу и на обострано задовољство тренутно реализујемо пројекте реконструкције ужичког антитуберкулозног диспанзера и отварања првог сеоског вртића у Карану вредне 920 хиљада долара. О значају свих поменутих пројеката не треба посебно говорити, довољно је рећи да је захваљујући њима унапређен квалитет живота наших суграђана, било да је реч о области здравства, образовања, заштите животне средине или туризма. Зато смо сигурни да ће и овај нови пројекат, вредан готово 400 хиљаде евра, који данас званично покрећемо у великој мери утицати на даљи развој туризма и унапређење туристичке понуде, како у Златиборском округу, тако и Тузланском кантону”.

Говорећи на почетној конференцији пројекта “Нови локалитети за боравак на отвореном у сврху унапређења квалитета туристичког производа” Martin Klaucke шеф сектора II операције Делегације ЕУ у Србији, посебно је истакао значај прекограничне сарадње, као сегмент који ЕУ веома цени и радо подржава.

“Овај пројекат бавиће се посебним аспектима туризма као што су рурални и зелени туризам који су веома битни а знамо да овај регион има велики потенцијал баш за развој тих аспеката туризма. Надамо се да ће овај пројекат који почињемо данас као и многи други пројекти допринети развоју овог веома лепог региона у туристичком погледу. Овај пројекат ће у БиХ допринети развоју еколошких паркова а у Србији кампова, али ће допринети и свим туристичким организацијама и људимакоји се баве туризмом”.

Према речима Дуње Ђенић помоћнице министра туризма и омладине овај пројекат представља наставак успешно завршених и реализованих пројеката финансираних од стране ЕУ пре свега, али и пројеката који је финансирало надлежно Министарство туризма и омладине, као и пројеката који у основи имају развој добрих међусуседских односа са БиХ.

“Оно што је заједнички именитељ и што је јако важно код свих ових пројеката јесте важност одабира правог туристичког производа и то са друге стране представља добар стратешки приступ у планирању пројектних активности и расподели финансисјких средстава. На овај начин ми заправо осигуравамо дугорочно остварење циљева, а када посматрамо туризам као грану привреде то свакако представља увећање туристичког промета, у овом случају у броју долазака и страних и домаћих туриста”.

Градоначелник Тузле Зијад Лугавић подсетио је да је ово четврти пројекат прекограничне сарадње два града, Тузле и Ужица.

“То пре свега доказује и показује нашу веома блиску повезаност, озбиљност према заједничким циљевима и опредељеност да заједно развијамо и нови туристички производ. Можемо још више повезивати ове географске целине и свим грађанима и Тузле и Ужица унапредити квалитет живота и приближити их једне другима”.

Носилац пројекта је Туристичка организација регије Западна Србија у парнерству са Удружењем за развој Нерда, градом Тузла и и Туристичком заједницом града Тузла, а почетна конференција је по   речима директора Мирослава Рађена прилика да се представе сви пројекти, који се у оквиру прегограничних програма ЕУ реализују у туристичкој регији Западна Србија.

Пројекат предвиђа опремање и доградњу рекреативног парка на отвореном на локалитету Илинчица у Тузли и успостављање 9 еко- кампинг зона у туристичкој регији Западна Србија, које подразумевају одморишта, еко-кампове и садржаје за најмлађе.  Радиће се и на изградњи капацитета туристичких актера, уз обуке за управљање новим садржајима пружаоцима туристичких услуга. Такође, у оквиру веб страница пројектних партнера израдиће се апликације за промоцију пратећих услуга на обе дестинације.