Обележен Међународни дан сеоских жена
16/10/2018

Обележен Међународни дан сеоских жена

Град Ужице је први пут обележио Светски дан сеоских жена у намери да то постане традиција као и почетак реализације пројекта „Локални механизми за економско оснаживање жена“ који се спроводи у осам градова Србије.

Уз честитке поводом међународног дана заменик градоначелника Немања Нешић је подсетио да Ужице има 23 сеоске месне заједнице у којима су жене већински део популације. Он је додао да су услови у којима жене на селу живе и раде тешки и да опстанак села и његов рурални развој у огромној мери зависи од сеоских жена.

У име градског Савета за равноправност полова Наталија Василић је истакла да су радионице у пројекту који је подржан и од Координационог тела за родну равноправност омишљене да се чују проблеми сеоских жена и да Савет представља адресу којој увек могу да се обрате за помоћ.

Она је истакла да је један од уочених проблема изостанак удруживања жена на селу што би допринело видљивости у локалној заједници. Пројекат предвиђа и одржавање јавног догађаја, односно разговор са одборницама ужичке скупштине и предочавање проблема и постављање питања.

Говорећи о пројекту Гордана Савић која је и чланица Савета је рекла да он предвиђа четири радионице у којима ће учествовати 60 жена из ужичких сеоских месних зајадница. Прва радионица одржана је у свечној скупштинској сали и у њој је учествовало петнаест жена из Злакусе, Севојна и Поточања.

Циљ пројекта јесте да се различитим локалним механизмима афирмишу мере оснаживања жена било у области пољопривреде, туризма како би њихова знања била искоришћена и мерама подршке унапређена.

Марија Миливојевић из Севојна, једна је од младих жена која се бави пољопривредом, пре свега повртарством као и цела њена породица. Производе пласира на ужичкој зеленој пијаци, на Златибору, а када има вишка и у Београду.

Марија Миливојевић се бави повртарством као и цела њена породица

Каже да је више од повртарства интересује хортикултура, да се њена породица бави и воћарством. Од пројекта и радионица очекује бољу информисаност за унапређење положаја жена на селу и конкурсе за подстицајна средства.

“Надам се да ћу успети, пре свега верујем у себе” – закључила је Марија Миливојевић која потенцира знање и образовање без кога нема живота не само на селу.

Извор: www.infoera.rs