Обележен јубилеј, две деценије постојања и рада Удружења мултипле склерозе Златиборског округа
18/05/2023

Обележен јубилеј, две деценије постојања и рада Удружења мултипле склерозе Златиборског округа

У присуству представника Друштва мултипле склерозе Србије, града Ужица, општине Чајетина, Опште болнице Ужице, градских удружења особа са инвалидитетом и удружења из Београда, Ниша, Крагујевца, Аранђеловца, Ваљева, Лесковца, Врања, Инђије и Крушевца као и осталих удружења и појединаца обележен је значајан јубилеј Удружења мултипле склерозе Златиборског округа, 20 година постојања и рада.

Борба против болести је увек лакша ако је заједничка и то одлично знају у Удружењу мултипле склерозе Златиборског округа са седиштем у Ужицу, које је основано пре 20 година, са циљем да пружи сваку врсту могуће подршке оболелима. Према речима Драге Петковић секретара удружења које тренутно броји 158 чланова највећа је храброст је бити оно што јеси, носити бреме живота, и заједно са њим помоћи онима чији је терет можда и већи и тежи.

“Тамо где стаје струка, настављамо ми, који се најбоље међусобно разумемо. Познавајући се, знамо да је овај дан, можда и једини у дужем периоду где ћемо се осећати равноправно, уважено и срећно. Зато ћемо чинити све, да сада, суртра и заувек оболели од мултипле склерозе живе бољи и квалитетнији живот”.

“Светски дан оболелих од мултипле склерозе и јубилеј Удружења, 20 година постојања, је прави тренутак да још једном укажемо на неопходност подизања свести о мултипле склерози као глобалном проблему”, истакла је градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

“Као друштво имамо обавезу да учинимо све да се оболели ни једног тренутка не осете  мање вредним и важним члановима наше заједнице. Због тога се радујемо увек што су наши суграђани оболели од ове болести укључени у дрuштвене активности кад год то околности дозвољавају. Град  ће, у складу са могућностима подржавати ваше активности и никада нећемо дозволити да се осећате запостављенима. Ви најбоље знате колико је потребно бити упоран, истрајан и храбар у суочавању са болешћу. Храбрите једни друге, будите једни другима ослонац, не одустајте никада, а ми ћемо бити ту да вам пружимо сваки вид подршке”, поручила је градоначелница.

Председница Друштва мултипле склерозе Србије Јасмина  Брајковић  поручила је оболелима да се боре и што интензивније комуницирају са својом заједницом, посебно истакавши значај постојања ужичког удружења у протекле две деценије.

О новим терапијама које успоравају прогресију болести, смањују учесталост погоршања и значајно побољшавају квалитет живота оболелих говорила је начелница одељења Неурологије Опште болнице Ужице др Мира Гаврић Кезић. Према њеним речима у овом тренутку у нашој земљи су захваљујући напорима Министарства здравља и РФЗО-а доступни најсавременији лекови. Као посебно значајно истакла је и да је важно лечење почети одмах по успостављању дијагнозе.

Овај дан био је и прилика да се Удружење  мултипле  склерозе Златиборског округа захвали онима који су осетили, разумели и пружили подршку особама оболелим од мултипле склерозе. Њима су уручене захвалнице са  жељом  да сарадња  и узајамна  подршка  буду  део  заједничке   будућности.

Мултипла склероза је хронична болест која захвата централни нервни сyстем и која има веома непредвидив и променљив ток. Од ове болести у свету болује преко 2,5 милиона, а у Србији више од 9.000 људи. Најчешће се јавља између 20. и 40. године живота, али се може манифестовати и у било ком другом животном периоду. Жене иначе обољевају два пута чешће него мушкарци. Због прогресије болести, велики број оболелих су у инвалидским колицима, или имају статус особа са инвалидитетом.