Обележен дан старијих особа
01/10/2019

Обележен дан старијих особа

Међународни дан старијих особа, 1. октобра, у Домском одељењу за смештај одраслих и старијих лица на Забучју обележен је пригодним културно-уметничким програмом који су припремили активисти Организације Црвеног крста Ужице, деца Дома „Петар Радовановић“, КУД „Први партизан“ и корисници Домског одељења.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић са сарадницима је овом приликом посетио Домско одељење на Забучју и корисницима и запосленима честитао Међународни дан старијих особа. По његовим речима продужен век живота човека, један је од највећих успеха човечанства, али је и један од највећих изазова, пре свега задравствених, јер су старије особе у већем ризику од обољевања. Процењује се, како је рекао Петковић, да ће у целој Србији па и Златиборском округу 2030. године сваки четврти становник бити старији од 65 година.
Као локална самоуправа смо у обавези да обезбедимо све услове да старији имају добру здравствену негу, да буду потпуно укључениу друштвени живот, да не буду препуштени сами себи – рекао је Петковић.

Инес Терзић, руководилац Домског одељења за смештај одраслих и старијих лица на Забучју, подсећа да је капацитет овог Домског одељења 80 лежајева и они су попуњени, а заступљене су све три категорије корисника, зависни, полузависни и независни.
Трудимо се да нашим корисницима свакодневно боравак овде учинимо животнијим кроз различите активности. Они су нарочито задовољни радном терапијом која је заступљена сваки дан и доста их је укључено у њу. За овај Међународни дан старијих потрудили смо се да припремимо пригодан програм којем се наши корисници веома радују – каже Инес Терзић и додаје:

Трудимо се да максимално користимо расположиве људске ресурсе, а којих је, морам рећи, мало, на најбољи могући начин. Сви радимо све и неговатељице, куварице, КВ радници, сви једни другима помажемо. То је нешто чиме сам нарочито поносна.Овде смо сви за једног, један за све – каже Инес Терзић.


Милица Костић је већ седам година у дому и каже да све функционише савршено, од помоћног особља до управе.

Мени је врло лепа старост. Јако сам срећна овде. Нико ми не долази, нико не пише, не зове, али много волим да читам, волим да се дружим са Драганом, јер је радна терапија фантастична, она ме смирује. Стварно је добро. Погледајте ви само ово здање, па све остало. Не може да вам буде лоше – каже Милица.

Живка Аксентијевић из Севојна каже да јој је у дому одлично, презадовољна је у свему, највише плете или шета. Милош Стакић из Прибоја на Лиму, такође је задовољан својим боравком у дому на Забучју у којем је већ трећу годину.

Са свима сам добро, са особљем и управом, са својим колегама куварима, јер сам и ја био кувар. Дружим се са свима, цимери су ми добри нема никаквих проблема – каже Стакић.

Извор:Infoera.rs