Нових два километра асфалта у Луновом селу
25/08/2021

Нових два километра асфалта у Луновом селу

Ових дана људство и механизација ЈКП “Нискоградња” раде на асфалтирању пет путних праваца у МЗ Луново Село. Асфалт се поставља на око два километра пута а вредност радова је седам милиона динара.

У селу Пониковица на путном правцу за насеље Боривићи завршена је деоница дуга 350 метара, иначе део пута започетог 2017. године, тако да је сада асфалтом покривено свих 1400 метара. По речима Милована Милића председника Савета месне заједнице Луново Село, овај пут поред тога што користе мештани, у горњем делу спаја село Пониковицу и Тврдиће у Општини Пожега, тако да има вишеструки значај.

“Планом рада за ову годину планирано је да се асфалтира пет путних праваца, ово је четврти. Укупно ћемо асфалтирати за ову годину око 2км пута, када се заврши још један путни правац у селу Каменица у дужини од 140 метара. За ову годину смо задовољни, треба наставити и у наредним годинама, ако не већим темпом онда сигурно овим, јер удруженим средствима мештана и Града можемо много да урадимо”.

“Настављамо тренд који смо започели. Од 45 до 50 км се асфалтира у сеоским месним заједницама, трудимо се да што више изађемо мештанима у сусрет,” каже Владимир синђелић члан Градског већа.

“Захвалио би се свим мештанима, јер су спремни да својим учешћем од 1/3  помогну Граду, себи и да приведемо до краја асфалтирање главних путних праваца по селима. Поред асфалтирања у сеоским месним заједницама радимо и насипање прилазних атарских путева. Излазимо у сусрет колико можемо, правимо план и програм приоритета и стићи ћемо у наредним година по захтевима да наспемо све приступне путеве да би мештани што боље и квалитетније живели.Не водимо рачуна само о путној инфраструктури, велику пажњу поклањамо и водоводној мрежи. План нам је до 2025. године свака кућа и у најудаљенијој месној заједници добије градску воду, и да свим сеоским водоводима газдје ужички “Водовод”.

И Иван Станисављевић члан Градског већа наглашава да је у протеклих годину дана, колико је прошло од формирања градског руководства, урађено доста, пре свега захваљујући позитивном пословању јавних предузећа и њиховом ангажовању.

“Јавна предузећа на тај начин испуњавају оно за шта су основана, а то је да пружају услуге својим суграђанима. Претходних годину дана став Градског руководства био је да сва предузећа која су остварила добит у пословању, ту добит и задрже и улажу у обнављање својих основних средстава. ЈКП”Нискоградња” је у претходном периоду набавило два камиона, утоваривач, мини багер за радове по граду и ситну механизацију која је потребна за свакодневно пословање. ЈКП”Биоктош” је занављало своју опрему, набављајући како крупну механизацију тако и ситну потребну за рад и одржавању зеленила по парковима и јавним површинама. Градско руководство сматра да на овај начин, подржавајући своја предузећа и стварајући начин да она послују самоодрживо је пут којим треба да идемо и у наредном периоду. Потрудићемо се да и остала два предузећа која су исказала негативан резултат, у наредном периоду послују позитивно”.

Станисављевић додаје и да треба поменути да је ЈП”Стан” које је такође у претходном периоду остварило добит у пословању,  добило могућност да ту добит задржи и увећа свој основни капитал, али под условом да тај капитал уложи у кредирање суграђана који живе у зградама.

“Хтели смо да подржимо суграђане чије су инвестије за повећање енергетске ефикасности доста веће и да омогућимо да практично стамбене заједнице од ЈП “Стан” добију бескаматне кредите на 3 године и плаћају на рате инвестиције на својим зградама.”

Поред улагања у сеоске месне заједнице, настављају се радови на путној инфраструктури у граду, па је после пресвлачења Војвођанске у току комлетна реконструкција Југ Богданове улице, као и улице Димитрија Туцовића на потезу од Народног музеја до врха Доварја. Теразије и Коштичка улица такође су саниране, а планирано је још неколико градских улица до краја грађевинске сезоне.