Нови образовни профили као резултат снажне иницијативе привреде и подршке града и државе
12/03/2024

Нови образовни профили као резултат снажне иницијативе привреде и подршке града и државе

Важне теме обележиле су састанак привредника са представницима Канцеларије за дуално образовање и Национални оквир квалификација, који је одржан у Ваљаоници бакра Севојно. Састанку је присуствовала и градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

Уз подсећање да ће у Крчагову бити отворен Регионални центар за дуално образовање, градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић, изразила је захвалост Канцеларији за дуално образовање, Техничкој школи Ужице и привредницима који су препознали потребу да се на време организује сам рад тог центра и да се младим људима омогући да се школују за занимања, која ће им обезедити сигурна радна места.

“Овде су данас представници наших великих компанија које и имају највећу потребу за одговарајућим кадровима и сматрам да је ово заиста добар начин да се дође до најбољих решења. Такође, град подржава и иницијативу за увођење новог образовног профила који ће одговорити потребама наше две ваљаонице. Са великим задовољством подржали смо Техничку школу у реализацији пројекта вредног милион и стотину хиљада евра, који подразумева опремање школске радионице и будућег тренинг центра, јер сматрамо да је подршка и улагање у образовање најважнија инвестиција у овом тренутку. Свесни смо да само заједничким снагама можемо успети у остварењу циљева. Циљ је упослити младе људе и обезбедити им што боље услове за живот и рад, како би остали граду и у њему заснивали своје породице. Истовремено привреди обезбеђујемо адекватне кадрове и осигуравамо даљи развој компанија, а тим и даљи развој нашег града, истакла је градоначелница.

Према речима Габријеле Грујић директорке Канцеларије за дуално образовање и Национални оквир квалификација захваљујући веома снажној иницијативи компанија из области металургије Металуршко-технолошког факултета из Београда и Техничког факултета из Бора, у рекордно кратком року дошло се до новог образовног профила, који ће се у школама наћи од септембра ове године.

“Након дугог низа година смо препознали иницијативу да је заправо у области металургије и рударства потребно урадити један овакав стандард, како бисмо у формалном образовању обезбедили и осигурали квалитет образовања. Реч је о образовном профилу металуршки техничар, који ће имати више излаза, тако да ће покрити све оно што је потребно и нашој наменској индустрији и области ливења и ваљања. Мислим да је ово прави начин да младима обезбедимо сигурну будућност. Они ће у складу са последњим изменама Закона и Уредбом Владе у систему дуалног образовања чак 40 одсто сати стручне наставе проводити у компанијама и за то добијати накнаду, а поред тога имаће и додатних 5 хиљада динара од државе. Практично своје пословне каријере започињу током образовања”.

Ипак најзадовољнији новим образовним профилом су привредници. Како истиче Драган Суботић директор Ваљаонице бакра металуршки техничар је база за рад и функционисање фабрике каква је ваљaоница.

“У неком претходном периоду имали смо коректно кадровско решење и за инжењере техничаре и друга производна занимања, али како време одмиче ти људи одлазе у пензију а прилив нових кадрова је недовољан. Све похвале за Техничку школу и Канцеларију,  јер ово је једини прави начин и приступ да у догледном времену обезбедимо кадрове за ову фабрику.  Поред тога у новом тренинг центру бићемо у прилици да вршимо доквалификације и прекваификације и за друга дефицитарна заимања. Ту ће на директан начин бити примењен однос привреде и науке и добар део нашег инжењерско- техничког кадра биће у настави и обучавати кадрове”.

Како су данaс истакли из Kанцеларије за дуaлно образовање конкурсна документација за трениг центар у Крчагову биће објављена крајем априла или почетком маја месеца, а почетак радова очекује се у јуну месецу. Рок за завршетак радова је годину дана.