Нова гасна котларница уз подршку Министарства заштите животне средине
15/03/2024

Нова гасна котларница уз подршку Министарства заштите животне средине

Градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић потписала је уговор о изградњи нове гасне контејнерске котларнице у простору бивше касарне у Крчагову. За ову инвестицију Министарство заштите животне средине определило је 15 милиона динара у оквиру Конкурса за суфинансирање реализације пројеката набавке, замене, реконструкције и санације котларница за грејање у 2024. години.

“Ово је, можемо рећи, наставак наше веома добре и веома успешне сарадње, а на задовољство и корист свих грађана Ужица”, истакла је после потписивања уговора градоначелница Ужица, уз захвалност Министарству заштите животне средине, које препознаје проблеме и потребе града.

“У протекле три године уз подршку овог министарства заменили смо котларницу у Центру за мајку дете ужичког Дома здравља, котларницу у спортској дворани Велики парк, котлартницу у Народном позоришту Ужице и ево сада, добили смо средства за изградњу гасне контејнерске котларнице за простор бивше касарне у Крчагову.  За Ужице и Ужичане ово су важне инвестиције јер, конверзијом котларница са мазут на гас у значајној мери смањујемо аерозагађење. Надамо се и сигурни смо да ћемо имати подршку како овог министарства тако и Владе Републике Србије у реализацији, за нас такође важног пројекта, а то је изградња нове котларнице Међај, инвестиције вредне око 950 милиона динара. То је и једина преостала котларница на мазут у нашем систему даљинског грејања”.

Министарство заштите животне средине неколико година уназад подржава и мере намењене индивидуалним домаћинствима, па је тако у протекле две године заједничким средствима града и министарства субвенционисана набавка 425 котлова на гас и 34 котла на пелет. Уз субвенцију је набављено и уграђено пет топлотних пумпи, а за грађане из социјално угоржених категорија набављено је и испоручено 42 шпорета са ознаком еко дизајна.