"Није ерски мрачити! Kултуру на виђело!"
28/11/2022

“Није ерски мрачити! Kултуру на виђело!”

“Ужице је први град у Србији, а други на свету у коме је покренута хидроцентрала и сви ми који смо поносни на ту чињеницу имали смо велики мотив да управо на том непроцењивом благу које поседујемо заснујемо добар програмски концепт и осмислимо пројекат вредан оцене какву смо и добили”, истакла је обраћајући се медијима градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић, поводом одлуке да Град Ужице буде националнa престоницa културе 2024. године.

Према њеним речима, Ужице је једноставно град богате историје, културног наслеђа и традиције, због чега се мора радити на очувању и обнављању тих вредности за генерације које долазе.

“Али желимо и да идемо у корак са временом и свим новинама и да у складу са тим савремене технологије употребимо у сврху даље презентације и промоције нашег града. Сигурна сам да ће Ужичане обрадовати инфомација да ћемо коначно добити Дечији културни центар и Музеј керамике, да ћемо реконструисати велику салу у Градском културном центру, али и да ће бити реконструисана кућа академског сликара Михаила Миловановића у Рибашевини. И то је само неколико активности које су предвиђене овим пројектом који чини шест програмских целина и осам инфраструктурних пројеката. Ја ћу ову прилику искорисити да се захвалим Министарству културе на указаном поверењу и наравно свим људима који су учествовали у припреми овог великог и за Ужице веома значајног пројекта”.

Уз поруку “Није ерски мрачити- културу на виђело ” градоначелница је истакла да је сигурна да ћемо одговорити изазовима и оправдати титулу коју смо добили.

Уз захвалност градоначелници и свим члановима на великом ангажовању, Бранислав Митровић председник Скупштине града Ужица и координатор Радног тима истакао је да је тим бројао 25 људи из сфере образовања, медија, академске заједнице, СПЦ, установа културе, Градског већа, јавних предузећа.

“Захвалност дугујемо и великом броју наших суграђана који формално нису били у овом тиму, али су дали свој допринос и подршку у креирању апликације. Схватили смо на самом почетку да добар резултат можемо направити само ако цео град буде живео за овај пројекат и то се и десило. Такође, били смо свесни значаја и бенефита које пројекат носи са собом, али пре свега били смо свесни чињенице колико је култура битна за свеукупан развој града, притом не мислим само на културне програме и садржаје већ пре свега на вредности и односе који владају према култури сећања, различитостима, према природи. И ако на крају додам спознају и свест колики је значај свих наших суграђана, који су годинама, деценијама и вековима пре нас улагали у ужичку културу и уградили себе у те културне темеље, наш мотив, наша жеља и наш рад су били огромни и то је оно што је препознала комисија Министарства културе”.

“Не би било визије да није било уметничке слободе у потпуности, током припреме апликације и на томе смо ми чланови тима заиста захвални”, истакла је професорка Данијела Василијевић са Педагошког факултета Ужице.

“Размишљали смо о томе по чему је град Ужице јединствен и различит у односу на друге и дошли смо до два појма. Једно је ерски тј. Ере, а друга је хидроцентрала односно светлост и управо на ова два појма смо градили комплетну уметничку визију. Мит о Ерама нисмо измишљали, већ смо узимали оно о чему је писао Јован Цвијић у својим опсежним студијама, описујући их као лукаве, храбре, велике ратнике, склоне луцидности, али и оне које су посвећени вери и породици, склони заједништву и солидарности. Желели смо да оне који су заборавили, подсетимо ко смо и шта смо, а да млађе поучимо. Са друге стране, другим појмом Тесла,  хтели смо да покажемо да Ере прихватају друге и другачије идеје, да јесу визионари, и да им често интиуиција иде испред знања. Све смо то сублимирали кроз ТеслЕрину мапу ума и нисмо је случајно тако назвали, управо та два појма смо сажели у мапу, и покушали да направимо везу између науке и културе”.

Према њеним речима програмски  концепт замишљен под слоганом „Није ерски мрачити! Културу на виђело!“ крије стање, намеру и решење идеје пројекта, која се гради, тачније структуира у домену 6 тематских области: Под светлошћу свеће, Лучоноше, Ерине пла(е)мените бакље, С(м)ијалице, Шарена светла рефлектора и Де лукс (сајбер) Ера. Свака од поменутих области има својеврстан слоган својствен извору илуминације: Упали, Распламсај, Разгори, Обасјај, Рефлектуј, Просветли. Пројектне активности се заснивају на кључним међусобно условљеним принципима: развојности, отворености,транспарентности и доступности и свих шест области се посматрају кроз развојни временски дискурс (прошлост, садашњост, будућност), како сукцесивно, гледано у целости, тако и парцијално, на нивоу сваке појединачне теме.

Сама вредност овог пројекта од 490 милиона динара довољно говори о броју активности које ће бити релизоване. Министарство културе пројекат финансира са 294 милиона, док је учешће града 196 милиона динара.