Нестабилна епидемиолошка ситуација на подручју града Ужица
30/09/2021

Нестабилна епидемиолошка ситуација на подручју града Ужица

“Епидемиолошка ситуација на читавом Златиборском округу као и на територији града Ужица је врло нестабилна и несигурна”, истакла је градоначелница др Јелена Раковић Радивојевић, говорећи у оквиру тачке која је накнадно уврштена у дневни ред 12. скупштинског заседања.

“Данас смо причали о свим подацима које имамо у претходном периоду везане за заузетост капацитета Опште болнице Ужице, колико је заражених особа у последњих 3 месеца, колико траје нови пик епидемије са делта сојем. По свим показатељима које имамо од Завода за јавно здравље, од почетка августа је дошло до повећања негде око 20 % до 30% у односу на број тестираних особа, од тих тестираних је 20 до 30% било позитивно, а већ у септембру се тај број повећао на 50% од броја тестираних особа. На жалост капацитети Опште Болнице Ужице се свакодневно повећају и они својом организацијом подржавају хоспитализацију свих пацијената који захтевају болничко лечење, а на то су спремни и све време раде капацитети привремене болнице у Крчагову као и поједина одељења Опште болнице Ужице као и инфективно одељење.”

Градоначелница додаје и да статистички подаци показују да је до овакве ситуације дошло услед мутације  вируса али и застоја у вакцинацији

“Одлично смо кренули са имунизацијом имали смо на територији града око 54 % вакцинисаног одраслог становништва, а онда је вакцинација стала и управо због тога смо дошли у овакву ситуацију. Треба да покушамо да на све могуће начине додатно мотивишемо наше суграђане и да они који се нису вакцинисали до сада приме вакцину, а они који су примили две дозе оду да приме и трећу. Такође, важно је и да покушамо на неки начин да утичемо на популацију до 25 година, јер је уочено да је ту најмањи број вакцинисаних. Оног тренутка када стекнемо колективни имунитет, када буде вакцинисаних од 75 до 80%, плус онај имунитет који се стекне после прележаног корона вируса биће сасвим довољно да се вратимо једном нормалном животу.”

Градски штаб за ванредне ситуације града Ужица, донео је 15. септембра одлуку да затражи сагласност за две ванредне мере од Републичког кризног штаба, Министарства здравља и Института Милан Јовановић Батут  да би смо спречили ширење корона вируса у нашем граду. Прва се односи забрану емитовања музике уживо  у локалима и кафићима у периоду од 23 до 6 часова, а друга да се рад објеката у којима има приватних и јавних окупљања раде до 21 сат. Одговори још увек нису стигли, али се по речиам градоначелнице очекују наредних дана.

На овој седници разговарало се и до сада реализованим активностима у МЗ Турица по питању решавања проблема фекалне канализације и чићшењу корита реке Ђетиње.

На дневном реду била су и именовања директора јавних предузећа и установа. На место директора ЈКП “Градска топлана” Ужице именован је Бранко Филиповић, ЈП “Стан” Дејан Нијемчевић, ЈП “Ужице развој” Никола Максимовић, ЈП “Велики парк” Бранко Богићевић и Народног позоришта Ужице Зоран Стаматовић.