Настављени радови на конзервацији и реконструкцији ужичке тврђаве
06/08/2018

Настављени радови на конзервацији и реконструкцији ужичке тврђаве

Настављени су радови на конзервацији и реконструкцији ужичке тврђаве са циљем да се зидине Старог града, које су под утицајем времена и људи дошле у стање у којем јесу, сачувају и постану сигурне за посетиоце. Прва фаза радова на конзервацији и реконструкцији је завршена прошле године и њих је финансирало Министарство културе са око 6 милиона динара. Ове године је изостала подршка Министарства, али је Град Ужице издвојио 5 милиона динара у свом буџету и наменио их за наставак радова на ужичкој тврђави.

Град Ужице је издвојио 5 милиона динара у свом буџету за наставак радова на ужичкој тврђави

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић је поводом наставка радова на тврђави рекао:

“Последњих неколико година фокусирани смо на рекострукцију и конзервацију ужичког Старог града која је један од наших најприоритетнијих пројеката. Препознали смо историјску вредност коју имамо у нашем граду као велики и озбиљан туристички потенцијал а који је био запостављен више година. Урађено је доста у последње три године, од оних радова на чишћењу и сређивању који захтевају мање новца до радова који су финансијски захтевнији.”

Петковић је најавио и да ће почетком октобра бити завршена изградња зип лајна од Читакове стене до Старог града

“После неколико месеци рада заједно са академиком Браном Митровићем дошли смо и до почетне идеје везане за Стари град која подразумева да урадимо висећи мост са магистралног пута до зидина, да на брду са десне стране при уласку на Стари град буде изграђен угоститељски објекат са панорамским погледом на Ужице, који ће уз реконструкцију дубровачког пута представљати једну озбиљну туристичку понуду која ће привлачити десетине хиљада туриста”, рекао је Петковић.

Иван Милуновић, директор Завода за заштиту споменика културе из Краљева

“Ове године фокусираћемо се на консолидацију зидина средњег града и археолошка истраживања улазне капије. На тај начин доћи ћемо до података како је изгледала кула како бисмо могли да извршимо њену обнову и делимичну реконструкцију. Овај пројекат је први на листи приоритета нашег Завода и очекујемо да ћемо у што краћем периоду успети да у потпуности реализујемо неке превентине и хитне интервенције на тврђави као и да ћемо што пре завршити козерваторске и рестаураторске радове а након тога и радове на повезивању туризма и културе како бисмо привукли туристе”, рекао је Иван Милуновић, директора Завода за заштиту споменика културе из Краљева.

Процена је да је потребно око 60-70 милиона динара како би се урадили сви неопходни радови на конзервацији и реконструкцији тврђаве.

Градоначелник Петковић је најавио и постављање два јарбола на Старом граду у наредним месецима на којима ће бити истакнуте застава Републике Србије и застава града Ужица.