Наставак радова на измени урбаног идентитета Ужица
22/05/2018

Наставак радова на измени урбаног идентитета Ужица

“Центар града је у последњих неколико деценија преживео својеврсну неправду, првенствено у финансијском и инвестиционом смислу што је за последицу имало чињеницу да кључне ствари у центру града у последњих неколико деценија нису мењане. Узимајући у обзир мало тежа и сложенија времена за нама али и чињеницу да су потребе становништва из руралног подручја града биле стављене у први план, то је за последицу имало да је већина људи који су привремено долазила и пролазила кроз Ужице, одлазила са утиском да је у Ужицу време стало и да се већ дуго ништа променило није. Препознавши то као објективан проблем и једну слабост, ми смо прошлогодишњом реконструкцијом платоа испред Градске куће, почели уређење центра Ужица. Неки су то назвали “Ново лице Ужица” а ми смо то једноствано назвали “Измена урбаног идентитета Ужица”, рекао је заменик градоначелника Ужица Немања Нешић и додао да је план да читава главна градска улица Димитрија Туцовића у наредних неколико година добије нови изглед, па ће до краја године пешачка зона код Блока Ц, односно од Зелене пијаце до Београдске робне куће бити реконструисана.

Склавков плато испред Градске куће реконструисан 2017. године

“Овај град је добио снажан урбанистички печат креиран крајем 50-их година када су захваљујући Слободану Пенезићу Крцуну, Рајку Јечменици и другим челним људима града, ангажоване најбоље архитекте тог времена у Југославији, попут Станка Мандића, Пантовића и других што је довело до тога да данас имамо Трг који је шире препознатљив и јединствен у регији, трг којим се поносимо”, рекао је Нешић.

Статуа “Велика Србија” у кружном току

Први, и за сада једини кружни ток у граду ће у наредном периоду, такође попримити другачији изглед. У кружном току је планирано постављање статуе “Велика Србија”, која ће бити направљена по узору на дело једног од најпознатијих вајара у међуратном периоду Ђорђа Јовановића. Он је статуу која представља богињу која у једној руци држи круну Карађорђевића а у другој заставу Краљевине Југославије, направио по договору са Александром Карађорђевићем. Академик Јовановић је креатор Вуковог споменика у Београду, споменика Косовским јунацима у Крушевцу али и многих других значајних вајарских дела тог периода. По речима заменика градоначелника Немање Нешића плато на коме ће бити постављена статуа ће бити урбанистичко решење са печатом професора Лојанице.

Нови изглед кружног тока на уласку у град

“За сада је планирано да завршетак радова на уређењу кружног тока и свечано отварање буде на стогодишњицу ослобођења Ужица у Првом светском рату 01. новембра ове године”, рекао је Нешић.