Најбоље туристистичко село на свету, признање које обавезује
06/12/2021

Најбоље туристистичко село на свету, признање које обавезује

На Мећавнику у Мокрој Гори, селу које од пре неколико дана и званично носи титулу једног од најбољих туристичких села на свету, о великом признању, корацима који су му претходили и онима који ће уследити говорили су представници Града Ужица, Министарства трговине , туризма и телекомуникација, Туристичке организације Србије и наш прослављени редитељ Емир Кустурица који је у Мокрој Гори изградио свој дом у који данас долазе туристи из целог света.

Посебно нагласивши да је све Ужичане информација о проглашењу Мокре Горе за најбоље туристичко село на свету обрадовала и учинила поносним, градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић истакла је и да ће то додатно утицати на намеру да се сачува ова оаза зеленила, чистог ваздуха и живота у складу са природом.

“Желим и данас да истакнем све оне људе који су пре неколико деценија уочили изванредне потенцијале овог ужичког села и дали велики допринос да оно данас стоји раме уз раме са најпрестижнијим сеоским дестинацијама на планети, а без којих би то сигурно било немогуће. Пре свега људима који су оживели причу о реконструкцији Шарганске осмице и господину Емиру Кустурицу који је одабиром Мокре Горе за свој дом и изградњом, сада већ чувеног Дрвенграда, дао огроман допринос да се о овом селу на територији града Ужица чује широм света. Од идеје до реализације протекло је много воде, било је сигурно и бројних препрека и неодумица, али је трагање да се пронађе мера за меру, заштити и оплемени ово јединствено подручје уродила плодом.

Уверена сам да ће нам ово признање дати ветар у леђа да озбиљно промишљамо сваки наредни корак када је реч о Мокрој гори, селу које су многи још пре двадесет година упоређивали са најуређенијим швајцарским селима. Сваку добру идеју за унапређење туристичких капацитета овог села, али и свих других села на подручју наше и општина Златиборског округа треба подржати и тражити начин да се на оригиналан начин промовишу лепоте нашег краја”, закључила је градоначелница Ужица.

“Овим избором Мокра Гора је показала да је изузетан туристички потеницијал, а додељено признање је велики подстицај и успех за Туристичку организацију Ужице, Град Ужице и Републику Србију”, рекао је Жикица Несторовић Државни секретар у Министарству туризма.

По његовим речима, Мокра Гора је са разлогом проглашена за једно од најбољих туристичких села на свету јер пре свега негује културу, чува традицију и биодиверзитет, пружа многе могућности развој, одражавања зеленог туризма.

“Она је данас једна од најнезаобилазнијих тачака кружног путовања познат као чаробни туристички прстен који копном и водом повезује Национални парк Тара, кањон реке Дрине, Вишеград мост Мехмед Паше Соколовића из XVI века, Андрић град и друге туристичке локалитете овог пограничног подручја. Ово село је место међународног фестивала, школе менаџмента, здравог и спорског живота и лети и зими и неизмерно смо поносни што је од стране света призната као врхунска туристичка дестинација у Србији са богатом природним, културно-историјским, уметничким и спортским садржајем”.

Прослављени редитељ Емир Кустурица који је у Мокрој Гори изградио Дрвенград је истакао да она не би била оваква каква је данас да није било заштите првог, другог и трећег реда, односно проглашења Парка природе.

“Прошле и ове године смо имали помоћ града Ужица, пре тога смо за 17 година добили помоћ у виду крпљења двеју асфалтних рупа. Имамо нови пут ка Цркви према Кршању и почињемо ново пријатељство. Ова награда ако је дошла у село, онда је село и заслужило. 2004. године било је 12 објеката на Међавнику сад их имамо око 65, имамо Ивер који је претворен у велики хотел, дивну зграду Парка природе. Појединци и држава су успели да заокруже целину којој треба додавати украсе. Постоји 9 воденица које су већ направљене и ми планирамо да буду у функцији. Овде је направљен мој дом, у који долази много више људи него што је ико могао на почетку да замисли, а када говоримо о будућности ја се надам да ћемо успети да нађемо заједнички језик да се нађе неко ко би тих 9 воденица завршио и да обновимо Кршањску цркву, да је улепшамо и да од ње направимо млади манастир”.

“Ова награда је јако значајна за Ужице коме честитам, јер је препознало значај пријављивања на конкурс. Када у овако великој конкуренцији имамо нашег победника не само да нас то додатно позиционира као туристичку дестинацију и према иностраним и према домаћим туристима већ  на неки начин гради пут ка свим оним осталим селима која су свесна своје лепоте, али нису нашли начин да она буду светски препозната”, каже Марија Лабовић директорка Туристичке организације Србије.

Данијела Арсић директорка ТО Ужице захвалила се свима који су радили вредно и марљиво на овом пројекту, уз посебну захвалност ресорном министарству, граду Ужицу и ТО Србије на несебичној подршци.

По речима Небојше Младеновића координатора  за угоститељство МТК “Шарганска осмица”, ово признање је стигло на један битан датум за све нас, јер 1921. године је почела градња пруге Мокра Гора.

“Ове 2021. године обележавамо 100 година како смо кренули са тим, и због тога је посебно задовољство признање које долази у години великог јубилеја. Мокра Гора и Шарганска осмица је нешто јединствено у Европи, јединствено градитељско дело које се чува од заборава. Ово нам је дало додатни ветар у леђа да подижемо нашу културу, чувамо историју и да будемо што бољи домаћини и тиме показујемо Шарганску осмицу и богатство које имамо у нашој земљи Србији.

Сигурно је да добар географски положај, саобраћајна инфраструктура, величанствена природа, обиље термоминералних вода, бајковито етно-село Дрвенград на Мећавнику, скијалиште на Иверу, јединствена Шарганска осмица, етно-наслеђе, традиционални производи и гостољубивост мештана, представљају добру основу на којој ће се у Мокрој Гори заснивати даљи развој туризма.