Набавка опреме и механизације за бољи квалитет комуналних услуга
19/10/2021

Набавка опреме и механизације за бољи квалитет комуналних услуга

Из године у годину све више се улаже у побољшање комуналне инфраструктуре и подизање квалитета услуга јавно комуналних предузећа. Изградњом још једног објекта на Зеленој пијаци завршена је друга фаза реконструкције овог простора, а током наредне 2022. очекује се и финална трећа фаза, у којој ће бити урађено наткривање целокупне пијаце. Иако су челик и лим који ће бити коришћени током израде крова знатно поскупели у ЈКП “Биоктош” надају се да ће уз помоћ града успети да и овај пројекат реализују.

По речима Оливера Ристановића директора ЈКП “Биоктош” и други обејкат добио је употребну дозволу, а данас истиче конкурс који је расписан за доделу локала.

“Имамо 39 локала који су намењени за продају текстила и робе која се до сада продавала на Робној пијаци “Међај”. У новој згради су услови за рад много бољи, нема кише, хладноће, а ако знамо да је ту и зелена пијаца сигурно је да ће и у овим локалима бити посла. Поред решавања вишегодишњег проблема продаваца са Робне пијаце делимично решавамо и проблем недостатка паркинг места, јер ће на месту где се сада налази Робна пијаца бити уређен паркинг простор”.

На побољшању квалитета услуга које се пружају грађанима ради се и модернизацијом возног парка и набавком комуналне опреме, па је тако ове године набављен камион ауто смећар рото прес, а до краја године треба да се испоручи и ауто смећар са потисном плочом од 16 м3. Један од старијих камиона биће надограђен ауто подизачем за еко контејнере, а планирана је и набавка још једног усисивача који се користи за чишћење јавних површина, и који практично замењује неколико радника.

Чистоћа града, уређен систем одлагања отпада и уређење јавних површина сигурно су међу приоритетима градског руководства, а како истиче Драгољуб Стојадиновић заменик градоначелника Ужица, поред нове савремене опреме и нових радника, за чистији и лепши град потребно је и активније учешће свих његових грађана.

“То значи да сви заједно морамо да се потрудимо да наш град буде лепши, чистији и бољи. Од наших суграђана тражимо да не праве дивље депоније, да не бацају отпад по улици и да покушамо што више да селектујемо отпад. Након Субрек пројекта за око 13% смо повећали примарну селекцију, поделили смо 5000 канти за око 2500 домаћинстава, од 1500т колико смо имали 2018. године дошли смо до 1726т колико смо имали 2020. године. Повећали смо проценат, идемо у добром правцу, али наравно да увек може боље и да то није сасвим довољно”.

Стојадиновић је најавио и да ће Град у оквиру пројекта “Ипард 2017″ који је у току добити још 5350 плавих канти, 694 контјнера и два возила за ЈКП”Биоктош”.

“Ми се трудимо да сваке године зановимо опрему што из сопствених средстава, што из средстава Европских фондова. Подсетићу да је Министарство заштите животне средине ове године издвојило 96 милиона динара за проширење и стабилизацију тела депоније. То је велики посао који ћемо наставити наредне године како би смо успели да обезбедимо простор за депоновање отпада у наредних неколико година. Министарство је такође издвојило 1,2 милиона динара за чишћење дивљих депонија”.

Важно је наглашавају надлежни да и суграђани учествују у овом важном процесу. ЈКП “Биоктош” располаже довољним бројем контејнера и кошева који су распоређени по целом граду, тако да нема потребе за стварањем дивљих депонија.

ЈКП “Биоктош” ће уклонити дивље депоније, али средства и ресурси су ограничени, а време и ресурси који се утроше на ове активности могу бити усмерени на побољшање редовних услуга које се пружају грађанима.