На Старом граду геотехничка и геомеханичка испитивања за нови мост
16/11/2021

На Старом граду геотехничка и геомеханичка испитивања за нови мост

У току су радови на геотехничким и геомеханичким испитивањима који су непходни за израду пројекта за будући мост који треба да повеже Златиборски пут и ужичку средњовековну тврђаву. Радове изводи фирма “ДБ Инжењеринг”, а финансирају их Министарство трговине, туризма и телекомуникација са 10 милиона и Град Ужице са 5 милиона динара.

Обилазећи радове заменик градоначелника Драгољуб Стојадиновић  подсетио је да је до сада у Ужички Стари град уложено око 70 милиона динара

“Од ресорног министарства добили смо 45 милиона динара, Град је уложио 16 милиона динара и од Америчке амбасаде смо добили 8 милиона динара. Урађена је комплетна реконструкција-конзервација свих зидина, доњег, средњег и горњег дела, завршили смо два спрата куле. У току је израда нових пројеката, радимо пројекат за водену кулу и за још један видиковац који ће бити готови до краја године. Иако још увек није доступан за посетиоце, због великог интересовања разматрамо могућност да Стари град викендом отворимо како би суграђани могли да дођу да виде шта је то урађено”.

По речима Николе Максимовића директора ЈП “Ужице развој” у оквиру тренутних радова биће извршена бушења и са једне и са друге стране Старог града, на страни видоковца и Старог града, две бушотине у дубини 25м и 163м које ће омогућити стручљацима Рударско-Геолошког фактултета да одраде свој део посла. Идеја је да се након тога заврши документација и да мост који је у дужини од око 105м, ширине 3м буде висећи мост, који мора испунити све неопходне услове у погледу безбедности и сигурности.  Надамо се да ћемо следеће године комплетирати документацију кренути у реализацију. Овом документацијом предвиђено је да се ураде приступне стазе после моста, осветљење, студија оправданости, сва документа која су неопходна како би се комплетирао пројекат будућег моста”.

Предвиђено је да то буде пешачки мост, који ће повезивати Стари град и видковац, који ће имати ограду, осигурање, пешачку стазу и са Старог града и са дела видиковца. Урађен је и плански документ који предвиђа паркирање 4 аутобуса и преко 30 аутомобила.