На Партизанском гробљу на Доварју обележена 80. годишњица устанка народа Србије
07/07/2021

На Партизанском гробљу на Доварју обележена 80. годишњица устанка народа Србије

Поводом 80 година од устанка народа Србије у другом светском рату на Партизанском гробљу на Доварју положени су венци и цвеће на спомен плочу, на којој су исписана имена оних, који су жртвовали своје животе за слободу.

Обраћајући се присутнима, Ратко Трмчић члан Градског већа, подсетио је да је 7. јул 1941. године означио почетак дугe и тешкe борбе, али и да је истовремено био снажан подстрек јачању антифашистичког фронта и пробуђене наде да се масовним отпором може извојевати победа над, у том тренутку далеко надмоћнијим непријатељем.

“Људи су следили осећање дужности да бране кућни праг и достојанство свог народа који је увек био слободарски настројен. Многи од њих нису дочекали слободу, али живе кроз сећања и успомене које евоцирају њихову херојску борбу и страдање. Имамо обавезу да памтимо жртве и да се њиховим сенима поклонимо са највећим пијететом. То су били људи који нису имали времена за премишљања, јер тамо где има превише простора за размишљање, углавном нема херојства. Остали су верни вредностима на којима су васпитавани и трпећи све недаће које доноси рат корачали су истрајно ка слободи.”

Секретар СУБНОР-а Војин Мрђа истакао је да је ово важан датум за све нас.

“Данас смо се на овом месту окупили да евоцирамо упомене на те дане, да положимо венце и цвеће нашим суграђанима који су своје животе дали у Друом светском рату. Централна свечаност поводом 80 година од устанка у нашем крају биће у Ужицу 24. септембра када уједно обележавамо и прво ослобођење нашег града и стварање легендарне Ужичке републике”, рекао је  Мрђа.

На спомен-обележје са уписаним именима погинулих бораца венце су положиле делегације Војске Србије, Града Ужица, Градске општине Севојно, СУБНОР-а Ужице, Удружења ветерана Ужица и Златиборског округа, Удружење бораца Севојно, Удружење потомака ратника “Мајор Коста Тодоровић”, Удружења пензионера Ужице, Удружење војних пензионера, СПС-а и ПУПС-а.