На Лицидерском срцу 1000 учесника из десет земаља
12/08/2019

На Лицидерском срцу 1000 учесника из десет земаља

На овогодишњем, 11. Међународном дечијем фестивалу фолклора  „Лицидерско срце“ учествоваће око 1000 деце из 10 земаља и 20 фолклорних ансамбала. Пријављени су фолклорни ансамбли из Немачке, Чешке, Молдавије, Грузије, Индије, Украјине, Белорусије, Тајвана, Републике Српске и Србије, а Фестивал ће се одржати од 15. до 19. августа у Ужицу, на Златибору и у Вишеграду.

Град Ужице је, као и претходних година један од покровитеља “Лицидерског срца” и заменик градоначелника, Иван Станисављевић истако је да ће ово бити лепа прилика да млади из различитих земаља шире своју културну баштину, да упознају туђу, да стекну нова пријатељства и да шире поруку ове манифестације, а то је љубав.

Ивана Цветковић, представница организационог одбора навела је да је ово један од највећих фестивала овог типа у овом делу Европе. Она је рекла да је до сада у Ужицу гостовало око 8500 деце из 40 земаља света и позвала Ужичане да присуствују свечаном отварању и дефилеу који ће бити 15. августа, од Музеја до Трга.

Осим фолклора, манифестација је обогаћена пратећим садржајима, а то су културне играонице, зумба журке, стручни семинар „Деца чувари традиције“, изложба народне ношње, грнчарске радионице у Злакуси и излети.

У организацију је укључено око 200 волонтера, и осим свог културног, едукативног и туристичког карактера, Лицидерско срце има свој хумани сегмент. Тако ће се ове године, средства од продатих лицидерских срца и сувенира, донирати Општој болници Ужице, одељењу неонатологије.

Покровитељи ове године, поред града Ужица, су општине Чајетина и Вишеград, Представништво Републике Српске у Београду и туристичка организација Златибор која је и суорганизатор фестивала. Манифестацију је подржало и Министарство спољних послова.